www.neformat.com.ua


Новости Статьи Рецензии Ивенты Форум Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud
Переключить в мобильный режим
Вернуться   Форум www.neformat.com.ua > Music > Other > Classical

Classical Список групп раздела | классическая музыка от средневековья до современности

Метки: classical
Ответ
Опции темы Поиск в этой теме
Непрочитано 26.12.2010, 08:23   #1
ars longa, vita brevis
+/- Информация
Репутация: 558
Южная Африка Kevin Volans / Кевин Воланс

Kevin Volans


Цитата:
Кевін Воланс - композитор, представник пост-мінімалістичного напрямку в сучасній композиції. Народився 6 липня 1949 року в Пітермаріцбурзі, Південна Африка. Провів більшу частину свого життя за межами батьківщини, але вважається найвідомішим сучасним південноафриканським композитором.

У 1972 році закінчив Університет Вітватерсранда в Йоганнесбурзі зі ступінем бакалавра музики, а потім аспірантуру в Університеті Абердіна. З 1973 по 1981 рік жив у Кельні, де був учнем Карлхайнца Штокгаузена в Musikhochschule. 1975-76 рр. - асистент Штокгаузена.

Протягом цього періоду, разом із сучасниками Уолтером Циммерманом та Кларенсом Барлоу, асоціювався з музичним рухом, що отримав назву "нова простота" та пізніше вплинув на формування пост-мінімалізму. Рух був реакцією на складність та гіперболічність нової музичної сцени Німеччини середини 1970-х років та мав помітний резонанс серед композиторів.

У ході кількох подорожей у 1979 році Воланс виконав серію польових записів, на основі яких почав писати твори, що були засновані на африканських композиційних техніках. Ця характерна риса зробила його одним з найбільш самобутніх європейських композиторів того часу. У деяких роботах, зокрема в Matepe та першій версії White Man Sleeps, Воланс звертається до древніх музичних інструментів, таких як клавесин (в спеціальному африканському налаштуванні) та віола да гамба.

Перша з його композицій, що дійшла до широкої аудиторії, була нова версія White Man Sleeps, зроблена за пропозицією Кронос-квартету в 1985 році. У цій версії було змінено порядок окремих частин та використано стандартне західне налаштування. Однойменний альбом Кронос-квартету (що містив, однак, лише три[дві?] з п'яти частин) став бестселлером. White Man Sleeps зацікавились багато хореографів, зокрема, Сіобен Дейвіс. Наступною роботою Воланса був Другий струнний квартет Hunting: Gathering, написаний для Кроносу у 1987 році.

Кевін Воланс був композитором при Королівському університеті в Белфасті з 1986 по 1989 рік. Після цього він поселився в Ірландії, де в 1994 році отримав громадянство. Серед його відомих учнів можна назвати Юстиніана Тамусузу.

У роботах кінця 1980-х - початку 1990-х років відчувається відхід від прямого впливу африканської музики до дуже персонального мінімалізму. Частково це пояснюється впливом американського композитора Мортона Фельдмана, який був близьким другом Воланса; проте його композиторський стиль у творах цього часу, зокрема, в оркестровому творі One Hundred Frames (1990), яскравій п’єсі для двох фортепіано Cicada (1994) та Концерті для фортепіано і духових інструментів (1995), є безперечно дуже індивідуальним. Центральним серед них є опера The Man with Footsoles of Wind, представлена в Лондоні у 1993 році, що базується на ідеї його друга, англійського письменника Брюса Чатвіна. Серед іншого, на стиль Воланса того часу вплинули картини різних художників, таких як Філіп Гастон, Джаспер Джонс і Джеймс Террелл.

Тісні робочі стосунки з лондонським Duke Quartet дозволили Волансу більше писати для формату струнного квартету, завдяки чому був створений П'ятий квартет, Dancers on a Plane (1994) та Шостий квартет (2000). Наприкінці 90-х Кевін Воланс сконцентрувався переважно на музиці для танцю, співпрацював з такими хореографами як Джонатан Берроуз і Сіобен Дейвіс. Проте з 2000 року він присвячує більше уваги оркестровим творам; з часу відмінного Концерту для віолончелі 1997 року з’являється Концерт для подвійного оркестру та Концерт Тріо, прем’єра якого відбулась у рамках Soundwaves Festival 2007 у Великобританії, та Другий фортепіанний концерт, що має назву "Atlantic Crossing", який представив у листопаді 2006 року піаніст Марк-Андре Хамелін.

За матеріалами Wikipedia. Переклад drop2305748.

Дискографія:

Повний список творів

Pieces of Africa (1992) by Kronos Quartet
@ mediafire, MP3 320 kbps 51 Mb
cover03.jpg
String Quartet No. 1 "White Man Sleeps" (1986)
Скачати

Hunting: Gathering (2002) by Duke Quartet
@ mediafire, MP3 320 kbps 167 Mb
cover06.jpg
String Quartet No. 2 "Hunting: Gathering" (1987)
String Quartet No. 6 (2000)
String Quartet No. 1 "White Man Sleeps" (1986)
Скачати

а також:

White Man Sleeps (1987) [cut] by Kronos Quartet
@ mediafire, MP3 320 kbps 19 Mb
cover01.jpg
String Quartet No. 1 "White Man Sleeps" (1986) (Mvt. 1 & 5)
Скачати

Hunting: Gathering (1991) by Kronos Quartet
@ mediafire, MP3 192 kbps 30 Mb
cover02.jpg
String Quartet No. 2 "Hunting: Gathering" (1987)
Скачати

Volans / Lang / Reich / Moran (1993) [cut] by Piano Circus
@ mediafire, MP3 320 kbps 20 Mb
cover04.jpg
Kneeling Dance (1992), for six pianos
Скачати

String Quartets No. 2 & 3 (1994) by Balanescu Quartet
@ mediafire, MP3 320 kbps 132 Mb
cover05.jpg
String Quartet No. 2 "Hunting: Gathering" (1987)
String Quartet No. 3 "The Songlines" (1988)
Скачати
[свернуть]
Лінки:
Офіційний сайт
lastfm.ru

Твори Кевіна Воланса раніше викладав у відповідних темах про Kronos Quartet, Balanescu Quartet та Max Richter, але, повірте мені, принаймні у тій перспективі, в якій мені бачиться зараз сучасна композиторська музика, це дуже непересічна особистість, про яку варто поговорити окремо. Чи не з Кевіна Воланса почалось моє захоплення Кронос-квартетом та струнною музикою взагалі. Як написано у біографії, він був учнем та асистентом Штокгаузена та тісно дружив з Фельдманом, проте це зовсім не дає уявлення про його власний музичний стиль, він не є похідним від цих двох гігантів 20-го ст.

Представлену невелику дискографію Воланса збирав буквально по крупинкам на протязі декількох років. Проте на шести альбомах вище зібрано лише декілька оригінальних творів: чотири струнних квартети та один твір для шести ф-но, який є розширеною версією другої частини першого квартету. Але вже перший квартет White Man Sleeps - це справжня "класика", його раджу послухати усім, хто хоче познайомитись із цим композитором. Це один з найпопулярніших та найвдаліших квартетів кінця 20-го ст. Великому успіху альбом Pieces of Africa Кронос-квартету, який довго займав перше місце в чартах журналу Billboard відразу в двох категоріях Top Classical Albums та World Music Albums, не в останню чергу завдячує цьому квартету Воланса. На ньому композитор зміг унікально поєднати європейську класику з народними африканськими мотивами, створити діалог культур, а не просто дослідження чи протиставлення одне одному. Квартет вийшов самобутній, але цілком чіткий і доступний для широкого загалу, перші дві частини дуже яскраві, життєрадісні, драйвові, четверта - дуже витончена, лірична, зворушлива, - ідеальний твір для балетних постановок, написаний у 3/4.

Другий квартет Hunting: Gathering та третій The Songlines вийшли не менш захоплюючими, проте й суттєво більш складними, тому, зрозуміло, не мали такого успіху, як White Man Sleeps. Якщо на другому африканські народні мотиви відіграють ще основну роль, то на третьому помітний зсув в бік мінімалізму, проте цей мінімалізм неможливо порівняти ні з яким іншим. Можна сказати лише, що він ближчий до самозаглиблених творів Фельдмана, ніж до сучасників типу Гласса чи Райха. Так чи інакше, Воланс всюди дивує і радує витонченістю, смаком та винахідливістю.

І нарешті хотів сказати про останній диск 2002-го року, який і став вирішальним для появи цієї теми. На ньому Дюк-квартет виконує відомі два перші квартети Воланса, але на ньому також вперше представлено Шостий струнний квартет, написаний у 2000-му році, тобто більш ніж через 10 років після згаданих. Зважаючи на захоплення попередніми роботами, чесно не очікував, що вже з першого разу він настільки мені сподобається! Не міг відірватись доки не дослухав, а потім слухав ще і ще і ще. Так, це повний мінімалізм, по суті весь 24-хвилинний твір є повторенням двох акордів, які до того ж мають спільну основу, тобто, навіть одного. Але яке грандіозне монолітне полотно він малює, як гарно звучить подвійний квартет (твір для двох струнних квартетів). Музично - це такий собі струнний ембієнт, щось середнє між Фельдманом (з його довгими паузами, статикою та раптовими сплесками) та Райхом (відсутність дисонансів, чисті інтервали, певна ностальгічність та світлий сум).


Последний раз редактировалось Drop; 18.07.2012 в 19:40.
Drop вне форума   Ответить с цитированием
4 пользователя(ей) сказали спасибо:
batcat (27.12.2010), Sallkem (26.12.2010), spinoza (27.12.2010), Эрис (26.12.2010)
Непрочитано 27.12.2010, 15:24   #2
ars longa, vita brevis
+/- Информация
Репутация: 558
Re: Kevin Volans

Цікаво, а чи міг би, скажімо, я додавати подібні переклади до української Вікіпедії? Чи для цього треба спеціальна акредитація, свідоцтво про компетентність і т.п.?.. Може хто знає одразу відповідь..
Drop вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 27.12.2010, 19:43   #3
vinyl 12"
+/- Информация
Репутация: 1327
Re: Kevin Volans

здається, можна додавати будь-кому. Потім редактори перевіряють джерела, надійність іннформації, і т.д. І після цього публікують. Здається, так
Blaise Finnegan вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 29.12.2010, 20:50   #4
будь нормальным
+/- Информация
Репутация: 967
Re: Kevin Volans


послухав Pieces of Africa, алобом динамічний і містить досить різні за настроєм композиції, але при прослуховуванні виникає відчуття чогось літнього, радісного і дитячого

Добавлено через 7 секунд

послухав Pieces of Africa, алобом динамічний і містить досить різні за настроєм композиції, але при прослуховуванні виникає відчуття чогось літнього, радісного і дитячого
Sallkem вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 12.10.2011, 18:12   #5
ars longa, vita brevis
+/- Информация
Репутация: 558
Re: Kevin Volans

Такий він - мінімалістичний медитативний шостий (подвійний) струнний квартет Кевіна Воланса (для швидкого ознайомлення):

Drop вне форума   Ответить с цитированием
Пользователь сказал спасибо:
batcat (12.10.2011)
Ответ
Форум www.neformat.com.ua > Music > Other > Classical


Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
Кевин Спейси / Kevin Spacey Sergio Movies 24 13.01.2019 18:03
Кевин Патрик Смит / Kevin Patrick Smith lok Movies 18 03.12.2016 14:44
Kevin Drumm Каспар Хаузер Other 4 20.08.2014 11:27
Что-то не так с Кевином / We Need to Talk About Kevin (2011) Final Expression Movies 20 17.02.2013 04:05
Kevin Kern / Кевин Керн Blaise Finnegan Other 3 25.10.2010 23:34

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы не можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения

BB коды Вкл.
Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.


   
 
Текущее время: 19:02. Часовой пояс GMT +3.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Перевод: zCarot
НовостиСтатьиРецензии
ИвентыКонтактыФорум


Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud

Designed by LaBIZz
Все материалы, размещенные на этом сайте, распространяются на условиях
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.


© 2004-2024 Neformat Ukraine