www.neformat.com.ua

Новости Статьи Рецензии Ивенты Форум Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud
Переключить в мобильный режим
Вернуться   Форум www.neformat.com.ua > Music > Other > Classical

Classical Список групп раздела | классическая музыка от средневековья до современности

Метки: classical
Ответ
Опции темы Поиск в этой теме
Непрочитано 16.12.2011, 04:56   #1
ars longa, vita brevis
+/- Информация
Латвия Peteris Vasks / Петерис Васкс

Pēteris Vasks
*16.IV.1946

Цитата:
Петеріс Васкс народився 16 квітня 1946 року в місті Айзпуте, Латвія, у сім’ї відомого латиського священика баптистської церкви. Початкову музичну освіту Васкс отримав у місцевій школі музики в Айзпуте. Згодом він написав свої перші композиції, а також почав вивчати контрабас у Музичній школі ім. Емілса Дарзиньша, що в Ризі (1959-64). Васкс продовжив своє навчання на за класом контрабасу у Вітаутаса Серейки в Литовській консерваторії у Вільнюсі до 1970 р., до річної військової служби в лавах Радянської Армії. Оркестрова кар’єра Васкса почалася ще в 1961 році; він був членом різних симфонічних та камерних оркестрів, у тому числі Латвійського філармонічного оркестру (з 1966 по 1969 р.), Литовського філармонічного камерного оркестру (з 1969 по 1970 р.) та оркестру Латвійського радіо і телебачення (з 1971 по 1974 р.). З 1973 по 1978 рік, Васкс додатково вивчав композицію у Валентина Уткіна в Латвійській музичної академії в Ризі. Протягом наступних років він був учителем музики в Салацгріві, Звейнієкціємсі та Єлгаві, а з 1989 року почав викладати композицію в Музичній школі ім. Емілса Дарзиньша в Ризі. У радянський період через свої переконання та художні погляди Васкс зазнав репресій російської культурної доктрини, проте протягом останніх років твори латиського композитора швидко набули широкого визнання. Важливе місце у творчому доробку Васкса займає хорова музика, а його інструментальні твори виконуються в усьому світі відомими музикантами та часто використовуються хореографами.

Композиції Васкса містять архаїчні, фольклорні елементи латиської музики, які динамічно та майстерно поєднуються із сучасною музичною мовою. Роботи часто мають програмні назви, пов’язані із природними процесами. Однак метою Васкса є не стільки поетичне звеличування природи чи створення ефектних картин, а скоріше звернення до тем, що стосуються складної взаємодії між людиною й природою, краси життя, з одного боку, а з іншого - неминучого екологічного та морального руйнування світу, які він висловлює мовою музики. Частими є посилання на власну біографію та недавні страждання латиського народу. Квінтет для духових інструментів Musik für wegziehende Vögel, написаний у 1977 році, можна зрозуміти як тугу надії на свободу пересування, яка заборонялась під час радянської окупації, у той час як Musica dolorosa (1983) для струнного оркестру є дуже особистою п’єсою, що виражає глибоку скорботу з приводу смерті сестри.

Васкс також розглядає свої три симфонії – Перша симфонія для струнного оркестру ("Stimmen", 1991), Друга (1998/99) та Третя (2005) для великого оркестру - як відображення останніх політичних подій у Балтійських країнах та їхній вплив на людину і навколишнє середовище. Грубі та уривчасті кластери і алеаторичні звуки представляють залякування і руйнування та контрастують із ніжними інтонаціями пташиного співу духової секції та простими мелодіями у фольклорному стилі - переважно з мінорними гармоніями - і містично переливчастими текстурами в струнних. Концерт для скрипки «Далеке світло», уперше виконаний у 1977 році Гідеоном Кремером, є прикладом вираження палкої надії композитора в можливість побудови кращого "більш ідеального світу".

Петеріс Васкс був призначений Головним композитором Фестивалю нової музики в Стокгольмі в 1996 році. У тому ж році він був удостоєний премії Гердера від Фонду ім. Альфреда Тепфера та премії Балтійської Асамблеї. Васкс тричі отримував Latvian Great Music Award: за «Litene» в 1993 році, за «Далеке світло» у 1998 році та Другу симфонію в 2000 році. Васкса було обрано почесним членом Академії наук Латвії в 1994 році та членом Шведської королівської музичної академії в Стокгольмі в 2001 році. У 2002 році композитор став почесним сенатором Латвійської культурної академії в Ризі. У 2005 році він отримав Cannes Classic Award за запис скрипкового концерту «Далеке світло» та Другої симфонії. Васкс приймав участь у якості запрошеного композитора (composer-in-residence) на британських фестивалях у Престайгне та Долині Гламоран у 2006-му році.

За матеріалами сайту www.schott-music.com. Переклад drop2305748.

Дискографія:
Список творів @ Schott Music

Cantabile per archi / Botschaft / Musica Dolorosa / Symphonie "Stimmen" (1993)

@ mediafire, MP3 320 kbps 148 Mb
cover01.jpg
Cantible per archi (1979), for string orchestra
Botschaft (1982), for string orchestra, percussion & 2 pianos
Musica Dolorosa (1983), for string orchestra
Symphonie "Stimmen" (1991), for strings

Скачати
[свернуть]

Message (1994)

@ mediafire, MP3 320 kbps 176 Mb
cover02.jpg
Cantabile (1979), for string orchestra
Cor anglais Concerto (1989)
Message (1982), for string orchestra, percussion and two pianos
Musica Dolorosa (1983), for string orchestra
Lauda (1986), for orchestra

Скачати
[свернуть]

Distant Light / Voices (1999)

@ mediafire, MP3 320 kbps 130 Mb
cover03.jpg
Cantabile (1979), for string orchestra
Distant Light (Tala Gaisma) (1997), concerto for violin and string orchestra
Voices (Balsis) (1991), symphony for strings

Скачати
[свернуть]

String Quartets Nos. 1, 2 & 3 (1999)

@ mediafire, MP3 320 kbps 154 Mb
cover04.jpg
String Quartet No. 3
String Quartet No. 1
String Quartet No. 2

Скачати
[свернуть]

Māte Saule (2001)

@ mediafire, MP3 320 kbps 150 Mb
cover05.jpg
Three Poems by Czesław Milosz (1994), for countertenor, 2 tenors & baritone
Zemgale (1988), cantata for mixed chorus
Māte saule (Mother Sun) (1975), for chorus
Madrigāls (1975), for soprano & mixed chorus
Litene (1993), ballad for 12 part mixed chorus
Dona nobis pacem (1996), for mixed chorus & strings (or organ)

Скачати
[свернуть]

String Quartet No. 4 (2003)

@ mediafire, MP3 320 kbps 73 Mb
cover06.jpg
Скачати
[свернуть]

Symphony No. 2 / Violin Concerto 'Distant Light' (2003)

@ mediafire, MP3 320 kbps 168 Mb
cover07.jpg
Скачати
[свернуть]

Symphony No. 3 / Cello Concerto (2006)

cover08.jpg
Скачати
[свернуть]

Pater Noster (2007)

cover09.jpg
Pater Noster (1991), for choir & string orchestra
Dona nobis pacem (1996), for mixed chorus & strings (or organ)
Missa (2000, 2005), for choir & orchestra

Скачати
[свернуть]

Cantus ad pacem (2008)

@ mediafire, MP3 320 kbps 178 Mb
cover10.jpg
Viatore (Hommage a Arvo Pärt) (2002), for organ
Cantus ad pacem (1984), for organ
Canto di forza (2006), for organ
Musica seria (1988), for organ
Te Deum (1991), for organ

Скачати
[свернуть]

Piano Trio / Piano Quartet (2008)

@ mediafire, MP3 320 kbps 150 Mb
cover11.jpg
Episodi e Canto perpetuo (1985), for violin, cello & piano
Piano Quartet (2000/01), for violin, viola, cello & piano

Скачати
[свернуть]

Viatore (2008)

@ mediafire, MP3 320 kbps 154 Mb
cover12.jpg
Musica Adventus (1996), for orchestra
Viatore (2001), for string orchestra
Concerto for English Horn and Orchestra (1989)

Скачати
[свернуть]

Works with Violoncello (2008)

@ mediafire, MP3 320 kbps 131 Mb
cover13.jpg
Grāmata Čellam (1978), for solo cello
Partita (1974/2001), for cello & piano
Episodi e canto perpetuo (1985), for violin, cello & piano

Скачати
[свернуть]

Відео (для швидкого ознайомлення):

String Quartet No. 4 (1999): V. Meditation

[свернуть]

Viatore (2001), for string orchestra

[свернуть]

Musica Adventus (1996): II., for string orchestra

[свернуть]

Māte saule (Mother Sun) (1975), for chorus

[свернуть]

Message (1982), for string orchestra, percussion & 2 pianos

[свернуть]

Прекрасний сучасний латвійський композитор. Коли я вперше почув його Струнний квартет №4, то пригадав спочатку і Шостаковича і Шнітке, але остання частина, "Медитація", мене повністю підкорила своєю непідробною щирістю, красою, витонченістю, заставивши відкинути будь-які судження та порівняння. Для мене це одна з "найщемливіших" композицій з усього, що я коли-небудь чув! Звичайно, у цьому є елемент випадковості, тому що багато творів Васкса є не менш пронизливими, насиченими емоційно та навіть духовно, я сказав би.

Надзвичайно приємно, коли країна, нація має такі голоси світового рівня. Подібно до того, як в України є Сильвестров, в Естонії - Пярт, у Грузії - Канчелі, у Польщі - Гурецький, у Росії - Мартинов (наприклад), у Латвії є Васкс. Усі ці імена я згадав невипадково, оскільки музика цих композиторів має багато спільного. Нерідко її ще називають "сакральним мінімалізмом" - не зовсім вдало, на мою думку, особливо, коли це стосується нерідко бурхливого, динамічного Васкса. Загалом, його стиль не є унікальним, супер-сучасним і арсенал його композиційних технік не є широким, проте індивідуальність впізнається відразу і легко запам"ятовується. І бере він не складністю знову ж таки, а глибиною, сердечністю, душевністю. На мою думку, у наш цинічний, безвірний вік такі люди конче необхідні. І я не моралізую=)

Від себе можу порадити послухати наступні диски: Viatore (2008) ("популярна" оркестрова версія Musica Adventus, красива однойменна річ, а також концерт для англійського ріжка з відголосками Стравінського), Cantabile per archi / Botschaft / Musica Dolorosa / Symphonie "Stimmen" (1993) (нехай і старий диск, але твори зібрані чудові), Symphony No. 3 / Cello Concerto (2006) (незабутній початок 3-ої симфонії, не без містичних ноток всередині), класний диск з хоровими творами Māte Saule (2001) і звичайно Symphony No. 2 / Violin Concerto 'Distant Light' (2003), який отримав Cannes Classic Award у 2005-му році.
Drop вне форума   Ответить с цитированием
11 пользователя(ей) сказали спасибо:
Guragena (06.04.2013), Katod (19.12.2011), Sallkem (19.12.2011), scary_nickname (16.12.2011), Sun of a Beach (16.12.2011), valmakar (16.12.2011), wanchope (16.12.2011), Біджо (09.06.2014), Доброжелатель (16.12.2011), Мій Хижак (16.12.2011), Эрис (16.12.2011)
Непрочитано 16.12.2011, 15:51   #2
Nvllivs in verba
+/- Информация
Re: Peteris Vasks

Даже не знаю, что и отписать. В школе заставляли что-то слушать из Васкса, но так же как и принудительное чтение классической латышской лит-ры, ничего кроме отторжения это не вызывало.

drop2305748, что бы ты рекомендовал?
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 16.12.2011, 16:12   #3
ars longa, vita brevis
+/- Информация

wanchope, як і писав вище, 4-ий струнний квартет - він невеликий=), динамічний і доступний. Місцями мені нагадує відомий 8-ий квартет Шостаковича. Також диск Viatore. Якось на вписці ставив Самозванці та Прожектору - це було чи не єдине з мого плеєра, що вони із задоволенням змогли слухати.
Пользователь сказал спасибо:
Sun of a Beach (16.12.2011)
Непрочитано 19.12.2011, 02:27   #4
mp3 128 kbps
+/- Информация

цього літа я відкрив цього композатора для себе
він простий і глибокий як вся природа, яку можна спостерігати без озброєння будьякийм (пишеться разом) приладом.
Така музика викликає фантастичні образи, але на відміну від маткора, чи постметала, це фантастична природа інших світів, а не техтокраична війна за існування. Тривожний спокій очікування метаморфоз космічних масштабів.
це те що я час від часу слухаю, і насолоджуюсь.
під час пішої прогулянки Musica Adventus це могляд на небо, на хмари, відчуття плину часу, відчуття того, що Земля крутиться.
Що в Васксі добре, і дуже подобається, це те що на відміну від того самого Равеля, чи Дебюсі, образи під музику приходять самі, напевне просто ця музика близька мені по духу і атмосфері

окреме дякую автору теми, я його давно просив, кажу, виклади всього Васкса, ато в мене мало :)

Добавлено через 18 минут
Цитата:
Сообщение от wanchope Посмотреть сообщение
Даже не знаю, что и отписать. В школе заставляли что-то слушать из Васкса, но так же как и принудительное чтение классической латышской лит-ры, ничего кроме отторжения это не вызывало.

drop2305748, что бы ты рекомендовал?
це питання не до мене , але я б рекомендував 2008 - Viatore
Katod вне форума   Ответить с цитированием
2 пользователя(ей) сказали спасибо:
Drop (19.12.2011), wanchope (19.12.2011)
Непрочитано 19.12.2011, 03:18   #5
ars longa, vita brevis
+/- Информация

Дякую за відгук, супер

Цитата:
Сообщение от Katod Посмотреть сообщение
Musica Adventus
Послухай ще 3-ій струнний квартет, будеш здивований
Katod (19.12.2011)
Непрочитано 19.12.2011, 22:15   #6
mp3 128 kbps
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от drop2305748 Посмотреть сообщение
Дякую за відгук, супер

Послухай ще 3-ій струнний квартет, будеш здивований
а я його теж слухав, да, він класний
напевне штука в тому що він близький мені, і все, в тому вся штука
Непрочитано 19.12.2011, 22:32   #7
ars longa, vita brevis
+/- Информация

Katod, ех ти, музіка адвентус - це просто оркестрований 3-ій квартет. неуважно слухав, признавайся?
Непрочитано 20.12.2011, 15:18   #8
Oh God He's taking Hipsterol !
+/- Информация

Цитата:
то что Кремер прописал
Distant Light- супер! постепенно всё переслушаю.
Перед новым годом очень важно аккумулировать свет
.. и ещё странное ощущение что где то уже слышал ..
Мій Хижак вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 20.12.2011, 16:44   #9
ars longa, vita brevis
+/- Информация

Эхо Мысчшъ, ти ж фанат Шостаковича а у Васкса, особливо на перший погляд, радянська школа відчувається. Як і писав вище: от послухай 4-ий квартет і скажи чи тобі не нагадав 8-ий Д.Д.Ш.?
Непрочитано 20.12.2011, 16:56   #10
Nvllivs in verba
+/- Информация

4-й струнный квартет я так и не догнал. Снова почувствовал себя в 8-м классе, или когда я там сабж уже не догонял
Зато понравился хоровой "Маатэ Саулэ".
Продолжаю ознакомление.
Непрочитано 20.12.2011, 17:13   #11
Oh God He's taking Hipsterol !
+/- Информация

Цитата:
Эхо Мысчшъ, ти ж фанат Шостаковича а у Васкса, особливо на перший погляд, радянська школа відчувається. Як і писав вище: от послухай 4-ий квартет і скажи чи тобі не нагадав 8-ий Д.Д.Ш.?
Мы кажись уже разговаривали на эту тему и ты мне его отрывки ставил, ок послушаю обязательно
Мій Хижак вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 21.12.2011, 16:34   #12
Nvllivs in verba
+/- Информация

Диск "Виаторе" на отлично пошёл. Особенно одноименная композиция и часть с английским рожком
Drop (21.12.2011)
Непрочитано 21.12.2011, 16:47   #13
ars longa, vita brevis
+/- Информация

wanchope, я знав))

так, переслухав вчора 4-ий - можливо не варто рекомендувати його слухати першим) він такий лаконічний, мінорний, чорно-білий - це у ньому Васкс типу роздумує про минуле століття, не забуваючи, скільки в ньому було воєн, кровопролиттів, руйнувань.
Непрочитано 23.12.2011, 16:20   #14
mp3 128 kbps
+/- Информация

Цитата:
Katod, ех ти, музіка адвентус - це просто оркестрований 3-ій квартет. неуважно слухав, признавайся?
ну да, це ж я тебе тролив :)
а тепер хай всі догадуються, хто кого тонше :)
Ответ
Форум www.neformat.com.ua > Music > Other > Classical

Опции темы Поиск в этой теме
Поиск в этой теме:

Расширенный поиск