www.neformat.com.ua

Новости Статьи Рецензии Ивенты Форум Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud
Переключить в мобильный режим
Вернуться   Форум www.neformat.com.ua > Main > Different

Different Основной раздел, в котором можно пообщаться на любые темы

Ответ
Опции темы Поиск в этой теме
Непрочитано 06.05.2009, 03:11   #1
Джазя
+/- Информация
поговоримо про донорство

Дозволю собі зробити ще одну тему такого емм...специфічного характеру.

Збори коштів для Маші показали, що на форумі є багато людей, котрі хочуть реально допомогти, але не знають як. Йдеться не про гроші, ні.

В одному Києві більше ніж 500 дітям потрібна донорська допомога.
Насправді, це не така складна й неприємна процедура. І нічого страшного там нема.
Отже, донорство.
Є два варіанти: здача крові і здача тромбоконцентрату.

Оскільки я кров не здавала, зупинюся на другому. А про здачу крові вам розкажуть в Київському центрі переливання крові, там же її і візьмуть.

Здача тромбоконцентрату.

Кому потрібно?

Тромбоконцентрат потрібен діткам, котрі проходять хіміо та радіотерапію. Іншими словами, хворим на рак.

Як проходить процедура?

2 етапи.
1. Спочатку вам потрібно зв'язатися з кимось із тих, хто просить про донорську допомогу на сайті донор.орг.юей. Після чого, вже з конкретним направленням для конкретної дитини, ви їдете у центр крові, що на вул.Берлінського, 12 , м. Дорогижичі.. Зробити аналізи і перевірити, чи підходите ви для донорства.
Їхати треба зранку, до 13.00, і, що важливо, не в п'ятницю. Чому так? Результати видає машина тільки наступного дня після здачі аналізів. І дійсні вони лише в той же день. Якщо ж ви поїдете в п'ятницю, то просто не зможете забрати їх, адже субота - вихідний.
Реєстратура знаходиться на 2 поверсі. Підходите туди з паспортом і слухаєте подальші інструкції.
Спочатку ви сходите до терапевта, де заповните анкету. Чим хворіли, бла бла. Вам зміряють тиск і помацають живіт. Одразу скажу, що на цьому етапі відсіюються ті, у кого низький тиск, у кого надто мала вага, діабет, була хвороба Боткіна, серйозні проблеми зі шлунком, і ті, хто вживає наркотики і зловживає алкоголем (і пив його напередодні). А також дівчата, у котрих місячні. Після огляду терапевта, якщо вас пропустять далі, візьмуть аналіз крові з пальця, аналіз сечі та аналіз крові з вени.
В кабінеті, де беруть кров з пальця, працюють дві надзвичайні жіночки. Одна така, що вже пісок з неї сиплеться, стара-стара, а друга просто мила балаболка. Їх можна розпитувати про все, що вас цікавить та хвилює, а в реєстратурі не відповіли.
Кров з пальця потрібна для того, щоби визначити групу та точну кількість компонентів крові. так що застудженому краще не їхати. бо буде підвищена кількість лейкоцитів. І по клавіатурі напередодні сильно не клацати, бо тромбоцитів буде важко виявити.
Якщо не підійде який-небудь показник, вас просто відправлять додому. Якщо ж все ок, то вам залишиться лише попісяти у виданий стаканчик і здати кров з вени.
Займе все максимум дві години.
Наступного дня ви заберете результати, знову ж таки з паспортом і тут почненться другий етап.

2. Якщо кров здається прямо там, у Центрі переливання, то тромбоконцентрат (через особливості його зберігання і все таке), здається ближче до реціпієнта, тобто в корпусі онколікарні. По ідеї, вас туди доправлять батьки/родичі хворого. Якщо ні, то точно там зустрінуть. Етап, скажу вам, дуже цікавий. Саме там мені вперше здалося, що я не в задрипаній Україні. Привітний персонал, акуратне приміщення, новітня апаратура.

Забір тромбоконцентрату проходить на особливому сепараторному апараті. Вас посадять у крісло і в обидві руки запхають катетери. Цей момент і момент витягання з рук цих голок - єдиний неприємний і болючий. Весь інший час ви не відчуваюте абсолютно нічого. Хіба що тіло терпне. Процедура займає максимум 2 години.
Цей варіант донорства найменш емм.."травматичний" для вашого організму. Оскільки апарат не забирає частину вашої крові з усіма її компонентами, а лише виціджує з неї потрібні тромбоцити, а все інше, разом з якимись лікарськими препаратами, повертає назад. Отже, ніяка анемія вам не загрожує. єдине що, бажано після процедури нічого не ламати) Погано загоюватиметься. І кров не згортатиметься нормально. То ж просто бережіть себе.
Ну і все.

Що потрібно робити/мати з собою

З собою мати треба лише паспорт. І 18 років.
Напередодні здачі крові як на аналізи, так і перед здачею на донорство не можна:
- вживати алкоголь (принаймні за 8 годин);
- їсти жирне, молочне;
- не їсти взагалі. Ідеально - який-небудь вуглеводний сніданок, каша, приміром.
- не висипатись;
- набирати тонни тексту на клавіатурі;
- бажано зранку не пісяти чи пити багато води, щоби не ускладнювати собі здачу одного з аналізів))

Що з цього буде вам?
- якщо ви здаєте просто кров, то прямо в центрі вам видадуть 100 грн. Звісно ж, якщо уточните, що робите це не безкоштовно. Якщо тромбоконцентрат, то часто гроші дають батьки/родичі хворого, пояснюючи це фразами типу "на таксі", "на гранатовий сік" і т.д.
- вам випишуть довідку на роботу чи в універ, згідно з якою день здачі тромбоконцентрату/крові не прогуляний + матимете право на відгул наступного дня після процедури;
- ви отримаєте повне, а головне, ПРАВДИВЕ, обстеження свого організму. Нашару перевіритесь на різноманітні захворювання, віруси, венеричні захворювання та СНІД. Такі аналізи. між іншим. досить дорогі;
- ви знатимете, що реально допомогли дитині (:

Чого варто боятися?
Боятися підчепити якусь заразу не треба. Сепараторний апарат влаштований так, що із вашою кров'ю контактують лише одноразові стерильні елементи . А під час попередніх аналізів, якщо не довіряєте, то самі стежите за стерильністю голок і шприців, не маленькі ж.
Особисто у мене "відхідняк" після процедури був неприємний. Почувалася не дуже. Такий вже в мене організм. Але як правило, окрім легкої втоми, іноді запаморочення. нічого не турбує. І тромбоцити відновлюються від 7 до 14 днів. Хоча, чесно скажу, їхня відсутність чи мала кількість ну ніяк не відчувається)

Ну от. Ніби все.

Якщо вас зацікавило, і вам хочеться допомогти, то зазирніть сюди:

http://www.donor.org.ua/index.php?mo...d&act=list&c=1

П.С. Іноді під оголошеннями пишуть "тільки чоловіки". Знову ж таки, це пов'язано з певними особливостями жіночого організму. Оскільки під час місячних ми і так втрачаємо кров, і на її відновлення потрібен +/- 5 днів часу, а батьки хворих часто не мають часу на очікування.

І вибачте за помилки. Як-небудь вдень відредагую.

Последний раз редактировалось Яся; 06.05.2009 в 23:04.
Яся вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 10:42   #2
Board engineer
+/- Информация
Re: поговоримо про донорство

Не багато хто на це зважиться
!:i вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 10:46   #3
статус
+/- Информация

хорошая тема. здавал в универе. вот подлечу угри и пойду наверное опять здавать ибо скоро уже пройдет 3 месяца и можно будет повторить процедуру.
mark вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 10:58   #4
время прошло, так особо и не наступив
+/- Информация

Нужная тема. Яся правильно все расписала: в процедуре ничего страшного, а кровь и тромбоконцентрат всегда нужны.
Эрис вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 19:37   #5
420
+/- Информация

ох блин, я прочитал, уже стрёмно стало. не люблю я иголок, хоть убей

Цитата:
Сообщение от Яся Посмотреть сообщение
центр крові, що на вул.Берлінського, 12
это кстати через дом от меня
TelOne вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 19:41   #6
Nvllivs in verba
+/- Информация

А нам дают значок, 2 талончика на транспорт, шоколадку и 2 выходных дня
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 20:27   #7
.
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от wanchope Посмотреть сообщение
А нам дают значок, 2 талончика на транспорт, шоколадку и 2 выходных дня
оо, я тоже хочу значок!
ictus вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 20:29   #8
of doom
+/- Информация

меня как-то попросили сдать кровь для знакомой и я даже согласился, но потом оказалось, что мне противопоказано сдавать кровь
Blacksmith вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 20:38   #9
время прошло, так особо и не наступив
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от Северный Олень Посмотреть сообщение
меня как-то попросили сдать кровь для знакомой и я даже согласился, но потом оказалось, что мне противопоказано сдавать кровь
мне, кстати, тоже нельзя , зато все друзья сдают регулярно.
Эрис вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 20:40   #10
Разуплотнитель
+/- Информация

Не, если нужно очень то я сдам , а вот добровольно идти....Помню как у меня последний раз брали кровь, панично смотреть как у тебя берут кровь огромным шприцом, да ещё и дохуя
Concubine вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 21:03   #11
цоцотка
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от Северный Олень Посмотреть сообщение
аналогично. я дохляк.
Faith вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 21:05   #12
.
+/- Информация

я не боюсь сдавать кровь, а стремаюсь, что бы никакую гадость при сдаче крови не подцепить!
ictus вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 21:18   #13
статус
+/- Информация

гадость подцепишь врятли, а игла не такая уж и большая. у страха глаза велики типа...у нас тоже давали два дня выходных пиченьки, чай или кофе и деньги)
а значок я вроде дома видел еще старый советский) так что при желании тоже могу намутить :)
mark вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:05   #14
Джазя
+/- Информация

Отже, любі мої, така ситуація.

Їздила я сьогодні в цей Центр. Вже не для Маші. Якраз тоді, коли я для неї здавала, до мене підійшов чоловік. І взяв номер телефону. І от вчора він мені подзвонив.

Поки ми чекали на результати, чоловік розповів свою історію.
Звуть його Володимир, не набагато старший за мене. Лікує сина. Син, трирічний (капець, Маші 3, йому 3, що ж таке) Богдан, має рак нирки. Нащастя, в Україні таке захворювання лікують.
Богдан якраз пройшов хіміотерапію. Через що у нього рівень тромбоцитів впав до 5 (для порівняння, у нормальної людини мінімальна норма 180-200).
Якраз поки ми там сиділи, у малого почалася кровотеча. Саме тоді, спостерігаючи за батьком Володимиром, я зрозуміла чим для таких діток є тромбоконцентрат. Без нього кров просто не згортається.

На жаль, у мене слабкий організм. Хоч я і здавала тромбоконцентрат аж 20 березня, кількість тромбоцитів у крові досі нижча за норму. І я нічим не можу допомогти хлопчику
І мене це страшно гризе.
Ви не бачили Володимира. коли він почув результати. Уявляєте, до того, як він знайшов мене, він 15 днів щодня сидів у центрі крові в надії на те, щоби виловити когось підходящого. Як на зло, їм чомусь не щастить. Водили вже і солдатів різних цілими ротами, і знайомих, і добровольців з бази данних донорів - і майже ніхто не підходить.
І от завтра потрібен хто-небудь.
Тим часом дитина тримається на вливанні плазми, котру їй купує батько(!). 150 мл плазми - близько 1000 грн. Цікаво, що роблять люди, у котрих немає грошей?

Кров перша (1) позитивна (+)

Якщо хтось має бажання допомогти, напишіть мені в аську, в приват, на телефон, куди завгодно, я дам номер Володимира.

З.І. Коли я вже йшла додому, Володимир зупинив мене і почав ритися у кишені. Я не могла зрозуміти для чого, навіть тримала придбаний пакетик плазми, поки він щось шукав. оскільки одна рука у Володимира неробоча, не знаю, що з нею. І коли він нарешті дістав 50 гривень, мені захотілося крикнути, не знаю, зробити хоч щось. Батько хворої дитини давав мені гроші просто за те, що я не пошкодувала часу і прийшла. Ви уявіть, що це означає. Те, що рідко хто туди доходить.

Добавлено через 56 секунд
Цитата:
Сообщение от Спутник Посмотреть сообщение
я не боюсь сдавать кровь, а стремаюсь, что бы никакую гадость при сдаче крови не подцепить!
виключено.
Вся процедура проводиться за допомогою стерильних одноразових інструментів.

Добавлено через 7 минут
Тепер поясню, чому важлива не здача крові чи плазми, а саме здача тромбоконцентрату.

Процедура здачі крові простіша в плані того, що її беруть там, де проводять попередні аналізи, тобто додатково нікуди їхати не доводиться. Плюс сама здача крові найвідоміша та найпопулірніша: ви самі писали про різноманітні акції в універах. Але. Вона врятує, приміром, постраждалих від різноманітних аварій, тих же породіль при великих втратах крові. А не тих, заради кого я створювала цю тему. Тобто онкохворих діток.
Їм кров не потрібна. Іноді потрібна плазма, якої, так само, як і крові, у наших банках нащастя вдосталь. Єдине що - грошей коштує немаленьких.
А тромбоконцентрат купити нереально. Нема де. Його не можна здати просто так, з власної ініціативи зайшовши до Центру переливання. І запасів тромбоконцентрату, навідмінУ від крові/плазми, НЕ-МА-Є.
Ось так.

Добавлено через 3 минуты
Цитата:
Сообщение от Червоний Посмотреть сообщение
Не багато хто на це зважиться
а от візьми і зважся)
Непрочитано 06.05.2009, 23:06   #15
Destroy Erase Improve
+/- Информация

Колись багато болячок кровопусканням лікували. Реально після здачі крові почуваєш себе краще(ну якщо не враховувати легку слабкість і паморочення. Правда 500 мл я не здавав ніколи.

Чи скільки там.
Hellraiser вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:07   #16
vinyl 5"
+/- Информация

у меня не 1-я
Mutuh вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:13   #17
Джазя
+/- Информация

Жаль, Міша. Знаю, ти б пішов.
Але на сайті і з твоєю групою теж багато хворих діток.
Непрочитано 06.05.2009, 23:17   #18
rubber bullets
+/- Информация

III, якщо не помиляюсь. дякую за тему, рано чи пізно збирався подивитись у цей бік. ось розгребуся трохи зі справами і обов"язково спробую. крові в мене дофіга
MoriTuri вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:24   #19
めらんちょりあ
+/- Информация

Может быть 1-ая группа и распространённая, но проблема в том, что далеко не каждый носитель этой группы подойдёт для донорства, несмотря на физическое состояние. Важны именно свойства крови, способность вырабатывать эти тромбоциты. Когда Яся месяц назад сдавала концентрат, я ждал её в коридоре среди родителей этих маленьких детей, в том числе и этого мужчины. И у всех одно и то же: привести можно десятки солдат, спортсменов, студентов, но месяцами можно никого не найти. По-моему, за последние месяцы подошли только Яся и один парень из центра доноров. Можно представить себе отчаяние родителей, когда уровень тромбоцитов у ребёнка с каждым днём падает всё ниже, у него лопаются капиляры и появляются гематомы просто от того, что прислонился головой к спинке кровати.
kirai вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:25   #20
vinyl 5"
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от Яся Посмотреть сообщение
Жаль, Міша. Знаю, ти б пішов.
Але на сайті і з твоєю групою теж багато хворих діток.
обьясни мне что за процедура с тромбоконцентратом, а то както страшно звучит
Mutuh вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:47   #21
Джазя
+/- Информация

Mutuh,
страшно звучить лише назва)

Отже, процедура така:

Ти надягаєш спеціальний халат та бахіли, сідаєш до спеціального крісла, між іншим, досить зручного.
Під руки тобі підкладають подушечки, теж для зручності.
В одну руку вколюють голку, по якій кров поступає до апарату. І другу руку - голку, по якій пропущена через апарат кров повертається до тебе.
Кров проходить по спеціальним трубочкам, котрі є виключно одноразовими до штуки, котра відсіює з неї тромбоцити. І відбирає тромбоцити до спеціального резервуару (типу як для крапельниці пакет). Все ж інше, тобто еритроцити, лейкоцити, плазма повністю повертаються до тебе.
Саме тому здача на тромбоконцентрат вважається найменш травматичною для організму донора. Оскільки відновитися повинні не всі складові, а лише тромбоцити.
Для порівняння:
взята кров відновлюється приблизно за 2 місяці (але у нас чомусь дозволяють здавати кров раз на 6 місяців, по-моєму)
а тромбоцити відновлюються за 2 тижні (якщо ви не таких лузер, як я)

Процедура займає півтори-дві години. Під час неї ви просто лежите в кріслі і втикаєте телек. Єдине - мусите слідкувати за монітором. Там є спеціальний стовбчик - показник тиску- і коли він падає вниз, ви маєте стискати праву руку з гумовою грушою. Типу як коли кров з вени беруть, то вас просять постискати кулак, щоби вени випнулися.
У кріслі вас накривають ковдрою, щоб не змерзли)
Ну і все.
Апарат виглядає приблизно так:

Непрочитано 06.05.2009, 23:48   #22
double CD
+/- Информация

постараюсь помочь на следующей неделе. реально страшно
Whisky вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.05.2009, 23:51   #23
Джазя
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от Whisky Посмотреть сообщение
реально страшно
ну, я явно не сміливиця. але нічого, не вмерла)
І ти зможеш
Непрочитано 06.05.2009, 23:52   #24
double CD
+/- Информация

Яся,нет, не мне страшно, а за больных детей
Whisky вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 07.05.2009, 00:04   #25
mp3 96 kbps
+/- Информация

а что в Харькове? я только адресс нашел, интересуют часы приема /дни. может ньюансы какието
RR вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 07.05.2009, 00:27   #26
Джазя
+/- Информация

RR, на сайті донор.орг.юей є графа "Просьбы о донорах>> Другие города".
Знайшла там харківське оголошення.
Цитата:
Кровь можно сдать на станции переливания крови по ул. Клочковской
Є тільки адреса.
Про які нюанси ти говориш?
Непрочитано 07.05.2009, 15:31   #27
mp3 96 kbps
+/- Информация

нашел телефон в справочнике, я так понял в Харькове этот пункт переливания как бы по совместительству со СПИД лабораторией, потому что везде практически большими буквами написано что это спид лаборатория, а потом меньшими про кровь
RR вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 10.05.2009, 20:10   #28
I believe in miracles
+/- Информация

Блин, всё время думаю об этом, но капец, у нас в семье у мамы и у бабуки малокровие, и у меня по ходу тоже(((
klubnica вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 10.05.2009, 20:27   #29
Джазя
+/- Информация

Цитата:
Сообщение от Илья Посмотреть сообщение
можешь сперму сдавать. я думаю, Яся такую тему скоро тоже откроет.
ха-ха

Добавлено через 1 минуту
Цитата:
Сообщение от klubnica Посмотреть сообщение
Блин, всё время думаю об этом, но капец, у нас в семье у мамы и у бабуки малокровие, и у меня по ходу тоже(((
ну, матимеш нагоду перевірити. Ніхто ж не братиме кров силоміць, кому потрібні зайві проблеми?)
Непрочитано 12.05.2009, 21:01   #30
I believe in miracles
+/- Информация

Яся, пытаюсь найти результаты анализов крови
klubnica вне форума   Ответить с цитированием
Ответ
Форум www.neformat.com.ua > Main > Different

Опции темы Поиск в этой теме
Поиск в этой теме:

Расширенный поиск