Форум www.neformat.com.ua

Форум www.neformat.com.ua (https://forum.neformat.com.ua/)
-   In General (https://forum.neformat.com.ua/in-general/)
-   -   Swing (https://forum.neformat.com.ua/in-general/15676-swing.html)

Яся 21.06.2008 23:00

Swing
 

Мені теж захотілось у серйозних розділах пописати.
Тим більше, що є нагода поговорити на мою улюблену тему. І десь глибоко в душі я сподіваюсь, що це буде все ж таки розмова, а не монолог :stupid:

Отже, свінг. Не лише як музика, а як ціла окрема хм... "епоха".

То що ж таке свінг?
Ні, це не обмін сексуальними партнерами (:
Чисто теоретично це синтез ірландських та афро-американських музичних форм, особливе значення в якому мала синкопа – зміщення музичного наголосу на слабку долю.
Арті Шоу теорією видно не заморочувався і відповів набагато простіше: "Найперше, це дієслово, а не іменник".
Свінг виник у найважчий для США період від Великої депресії до Другої світової. І хоча дехто датує його появу 1935 роком, відповідно до початку такзваної Ери Свінгу, першим поштовхом був ще Біржовий крах 1929-го. Саме тоді з"явилась нова техніка звукозапису, котра дозволила змінити склад інструментів в оркестрі і наблизити їх до звичного нам свінгового звучання.

До вживання самого терміну "свінг" доклав руки Дюк Еллінгтон зі своєю композицією "It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)". А першим "свінговим" оркестром можна вважати ще біг-бенд Хендерсона (саме в ньому грав Луї Армстронг).

Але досить історичних фактів і дат. Я все ж таки не підручник пишу. Давайте вімкнемо свою уяву. Увімкнули? Тепер уявляйте.
Знекровлену Америку. Банкротство всього, чого можна і не можна. Безробіття.
Навіть успішні до того оркестри були змушені скоротити кількість музикантів. І що робили такі бідолахи? Приєднувались до танцювальних оркестрів, котрі існували паралельно із джаз-бендами, але вважались чимось на порядок нижче.
Такі новоутворені біг-бенди ще досить відрізнялися від того, що ми маємо сьогодні. Вони включали 3 труби, 3 саксофона, тромбон і ритм-секцію: ударні, бас, гітару і фортеп"яно. Класичний набір (4 труби, 5 саксів, 4 тромбона і ритм-секція) затвердився лише в сорокових.
Змінилась також роль бендлідера. Якщо раніше він був просто диригентом, тепер він став музикантом, навколо якого оркестр і формувався.
Оркестри ділилися на два види: "sweet", котрі грали солодку комерційну музику, по суті, те, що ми сьогодні називаємо словом "поп", і "jump", котрий власне і був свінгом.

Люди, стомлені траурними наспівами а-ля Бінг Кросбі, котрі звучали на всіх радіохвилях, хотіли чогось нового. Хотіли такої музики, під звуки якої можна було забути про свої біди і нещастя. Ось чому свінг, легкий і світлий, буквально вибухнув. І вся Америка закрутилась у шалених танцях.

Ви скажете: танці, ха-ха, там покрутився, тут покрутився, нічого складного, і взагалі, ми тут про музику говоримо, а не про якісь там танцульки.

Чесно, в такому випадку при мені раджу тримати язика за зубами, а то можете і стусана отримати:stupid:

Згадаймо зародження свінгу. Куди пішли безробітні музиканти? Ага, в танцювальні оркестри. Відтоді свінг-музика і свінг-танець стали одним цілим. Як дві сторони однієї медалі. Але у танцю була своя окрема історія розвитку.

Свінг у танці - це всього лише узагальнене поняття.
Насправді, існує розподіл на такі штуки, як лінді хоп, чарльстон, бальбоа, блюз (жіночий соло-блюз дуже еротичний:oh-yeah:).
Іноді свінгом називають і ті танці, котрі виникли значно пізніше, той же рок-н-ролл, приміром. Є танець "на межі" – джайв – як ви знаєте, він входить у програму латино-американських танців. Є танець-гібрид – сванго, суміш із усім відомим танго. Ніби усе :thinking:

Все почалося з рег-тайму (ragged time - рваний час). Купка погано одягнених чорношкірих людей з Гарлему збиралася, щоб розважитись, пограти і потанцювати. І поки білі вистрибували на своєму навощеному паркеті фокстрот, ця купка творила історію.
Спочатку танці виглядали так: пара кружляла, чергуючи близьку і відкриту позиції, ногами виробляючи щось зовсім окреме від того, що робила решта частин тіла (: А потім...
Потім народився лінді хоп.
Чому лінді хоп?
В 1927 році вся Америка зачаровано спостерігала за трансатлантичним перельотом Чарльза Ліндберга. Газети писали: "Lindy hops the Atlantic!"
Ви спитаєте, як це стосується назви танцю? А ніяк :stupid:
На одному з танцювальних марафонів публіка, вражена незвичним стилем тогочасного короля танцполу, Коротуна Джорджа, запитала, що це в біса таке. На що він з усмішкою ляпнув: «Lindy Hop!». Так і приклеїлось.
Характерною ознакою лінді є насиченість акробатичними трюками та підтримками ("air-steps"). Але він також буває повільний, з плавними і красивими рухами.

Fast Lindy Hop:

Slow Lindy Hop і моя улюблена пара:

Із Коротуном Джорджем є також цікава історія. Королем танцполу його робили 3 речі: власний талант, його партнерша (тут слів не вистачить, треба глянути)) і його коронна фішка. Вона так і називається - shorty george – Коротун проходив маленькими кроками у своєї партнерші між ногами)))

В 1937 в Голівуді зняли стрічку "Hellsapoppin'", в якій було вперше показано лінді хоп. Після цього популярність лінді зросла ще більше. І у різних куточках країни утворились різні його видозмінені стилі:

- "East Coast Swing". Стиль східного узбережжя. Шестибітний (лінді, як правило, восьмибітний), заснований на елементах фокстроту і латино-американських танців. Чимось нагадує кантрі. І саме з нього пішов джайв.

- "West Coast Swing". Виник у Лос-Анжелесі. І навіть визнаний, не знаю, правда, ким, офіційним танцем Каліфорнії(: Спирається на Savoy Style Lindy. Саме його видозмінив Дін Коллінс (не кажіть, що не знаєте хто це))) Мабуть, можна назвати його засновником стилю.

- "Savoy Style". Свою назву отримав від танцзалу Савой. Стиль також називається джиттербагом ("Jitterbug").
Є також так звані джазові лінієчки, котрі складаються з подібних елементів, але танцюються сольно:

- "Carolina Shag". Старі діснеїївські мульти дивились? Оце воно (:

- "Boogie Woogie". Лінді завезли до Європи. Там його адаптували, видозмінили і назвали за аналогією із популярною на той час музикою (40-ві).

wanchope 22.06.2008 01:55

Ответ: Swing
 
Всё отлично, кроме 2-х предложений про регтайм)
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 434846)
Все почалося з рег-тайму ("rags" – лахміття)

Тут хотел бы пояснит, что rags - не столько лохмотья, сколько просто что-то рваное. Само название происходит от ragged time, "рваное время" (из-за синкопированных мелодических линий).
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 434846)
музики вуличних музикантів

Рэгтайм всё-таки фортепианная музыка. По улице с пианино не побродишь.
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 434846)
Купка погано одягнених чорношкірих людей збиралася на вулицях Гарлему

Гарлем тут не при чём. Абсолютное большинство творцов регтаймов происходило со среднего Запада.

MetalSwag 22.06.2008 02:14

Ответ: Swing
 
кстати рэг тайм инетесное музло, походу тогда это было аля маткор сейчас)

wanchope 22.06.2008 02:20

Ответ: Swing
 
Ну тогда наверное. Сейчас совершенно спокойно воспринемается)

Яся 22.06.2008 11:03

Ответ: Swing
 
Цитата:

Сообщение от wanchope (Сообщение 435095)
Тут хотел бы пояснит, что rags - не столько лохмотья, сколько просто что-то рваное. Само название происходит от ragged time, "рваное время" (из-за синкопированных мелодических линий).

перекладом особливо не заморочувалась, знайшла такий-такий і написала. Перепрошую)

Цитата:

Сообщение от wanchope (Сообщение 435095)
Рэгтайм всё-таки фортепианная музыка. По улице с пианино не побродишь.

Цитата:

Сообщение от wanchope (Сообщение 435095)
Гарлем тут не при чём. Абсолютное большинство творцов регтаймов происходило со среднего Запада.

Тут хочу наголосити, що йдеться в першу чергу про виникнення свінгдансу.
Я сама знаю, що музика-то фортп"янна, але факт є факт- зародження танцю пов"язане саме з рег-таймом. Я не знаю, яким чином, на власні очі не бачила. Але можна пофантазувати. Приміром, можливо, фортп"яно стояло у кімнаті, а люди танцювали під вікном?:stupid:

Щодо Гарлему. Ми не про творців рег-тайму говоримо. Ми говоримо про те, що саме в Гарлемі люди, котрі любили цей рег-тайм слухати, додумались розвивати свій особливий танцювальний стиль і саме його можна назвати колискою свінгу (танцю).

Добавлено через 18 минут
Справа в тому, що музика "мігрувала", якщо можна так сказати. Діксіленд і блюз теж зародились у певній місцевості, але це не завадило музиці розповсюдитись на куди більшу територію.
Величезна кількість музикантів з Півдня і того ж самого Заходу переїздила до Гарлему, чорного поселення у Нью-Йорку. І саме він, Гарлем, в 20-роки став колискою такого напряму, як чарльстон, а потім лінді та свінг уцілому. Тому що музиканти найперше музиканти, і куди б вони не переїхали, музику вони грали ту саму.

wanchope 22.06.2008 11:51

Ответ: Swing
 
:up:
Я в танцах ничего не соображаю( :stupid: Чарльстоны, бальбоа, джайвы - фиг знает что это...

bre 22.06.2008 12:03

Ответ: Swing
 
Яся, а можешь составить сборник лучших на твой взгляд вещей из разных эпох свинга и этот сборник куда-нибудь залить?)

MoriTuri 22.06.2008 12:13

Ответ: Swing
 
ага, треба))

Яся 22.06.2008 12:13

Ответ: Swing
 
bre, можу. Але мені тре трохи часу)
wanchope, то все я винна. Я просто якраз на танцях повернута, і ця тема була моїм егоїстичним хитромудрим планом звести все нарешті до них:stupid:
Далі постараюсь писати про музику))

Raven 22.06.2008 12:13

Ответ: Swing
 
ох расписала, молодца :super:

Яся 22.06.2008 12:21

Ответ: Swing
 
Ах, то не моя заслуга, я просто намагалась систематизувати і доступно викласти все те, що я десь і колись читала, прикрасивши надодачу почутими мною байками)
З.І. Але не хвилюйтесь, байки я перевіряю(:

palyvoda 22.06.2008 14:38

Ответ: Swing
 
Яся, це тебе вчорашній фільм надихнув?? ;)

onotole 23.06.2008 01:11

Ответ: Swing
 
Цитата:

Сообщение от BooGerr (Сообщение 435126)
кстати рэг тайм инетесное музло, походу тогда это было аля маткор сейчас)

отнюдь. это была популярная музыка, которую играли на всяких "вечеринках", "салунах" и прочее.

и как уже упоминалось это никак не уличная музыка.
автор темы наверное слегка перепутал рэгтайм и new orleans.

кому интересно имеется киношка документальная об этом всем. (только там 6 дисков помоему)
но хотя там о музыке, а не о танцах.

Яся 23.06.2008 01:17

Ответ: Swing
 
автор теми нічого не переплутав, хоча не відкидає можливість того, що це міг перплутати київський король танцполу (: , від котрого автор це власне і почув. Хоча для автора це малореально і він вважає, що раз було сказано про регтайм, то значить якимсь боком із дансом пов"язаний саме регтайм)))

wanchope 23.06.2008 01:19

Ответ: Swing
 
Цитата:

Сообщение от onotole (Сообщение 435865)
кому интересно имеется киношка документальная об этом всем. (только там 6 дисков помоему)

Одуреннейшая документалка есть на 4-х ДВД (12 фильмов прим. по полтора часа). Вся история джаза начиная с чернокожих минестрелей, портовых блюзов и Нью-Орлеанских уличных оркестров, и заканчивая нашими днями. Если вдруг решитесь одолеть всё это - посмотрите. Не пожалеете. Называется оно Jazz (2001)

onotole 23.06.2008 11:14

Ответ: Swing
 
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 435873)
автор теми нічого не переплутав, хоча не відкидає можливість того, що це міг перплутати київський король танцполу (: , від котрого автор це власне і почув. Хоча для автора це малореально і він вважає, що раз було сказано про регтайм, то значить якимсь боком із дансом пов"язаний саме регтайм)))

ну что тут добавить :dontknow:
(кстати никто вродебы и не отрицает что с танцами связан регтайм. под него вроде бы чтото типа фокстрота танцевали. просто это не уличная музыка :) )

Цитата:

Сообщение от wanchope (Сообщение 435875)
Одуреннейшая документалка есть на 4-х ДВД (12 фильмов прим. по полтора часа). Вся история джаза начиная с чернокожих минестрелей, портовых блюзов и Нью-Орлеанских уличных оркестров, и заканчивая нашими днями. Если вдруг решитесь одолеть всё это - посмотрите. Не пожалеете. Называется оно Jazz (2001)


ну вот у меня этот же фильмец есть :) только помоему на 6 дисках. все 12 эпизодов вроде :)

Яся 23.06.2008 22:32

Ответ: Swing
 
onotole, окі, нехай не вуличних, я невірно підібрала слово, мались наувазі непрофесійні музиканти, музиканти із отаких от поганих районів, як той же Гарлем.
Якшо хочеш, я можу виправити. Суті воно не міняє

Яся 28.06.2008 01:04

Re: Swing
 
Варто сказати кілька слів і про чарльстон.
Не зачепила його одразу тому, що довго не могла зібрати докупи все те, що я на цю тему думаю.
Вся справа в тому, що чутки, вигадки і історичні факти зплелися настільки, що розрізнити тепер, де і що, складнувато.
Дехто вважає, що саме чарльстон був першим свінг-танцем. Дехто каже, що він був цілком самостійним явищем і просто дав поштовх зародженню свінгдансу як такого (саме з чарльстона зідрані деякі базові фігури лінді хопа). А хтось взагалі чарльстон зневажає і називає танцем білих.
Свої власні роздуми на задану тему постараюсь викласти стисло.
Чарльстон має африканське коріння. Точно (якісь зулуси витанцьовували щось подібне)). І дізнались про нього теж від темношкірих – артистів мюзиклів. Саме вони зі своїми гастролями його і розповсюдили мало не по всій Америці. Хоча тоді чарльстон був сингловим, а парним став пізніше.
Але і «танцем білих» називати його є всі підстави. Тому що таким шалено популярним чарльстон зробили...голівудські актриси. В 20-ті роки він раптово із танцульок для служниць і садівників перетворився у забаву «вищого світу».
Танцювали чарльстон всюди. І всі верстви населення. А лікарі його взагалі зненавиділи, горе-танцівники не давали спокою (свінг взагалі доволі травматичний)
Хоча бували і зовсім невеселі випадки. Якось у одному клубі провалилась підлога і з півсотні людей загинуло.
На дверях закладів почали писати “PCQ” (Please Charleston Quietly) – будь ласка, танцюйте обережно, чи щось таке.
Але, як і будь-яка мода, чарльстон застарів. Популярність згасла. І назміну прийшло все вищезгадане.
Ну і досить. Якщо комусь буде цікаво більше- питайте.

Соло-чарльстон приблизно у тому вигляді, у якому його танцювали в тогочасних шоу:

Парний:

А на це я натрапила, коли шукала попереднє :stupid::


Все, із свінгдансом покінчено. Далі писатиму узагальнено.

Добавлено через 8 минут
Також трохи підправила перший пост.

Яся 30.06.2008 14:58

Re: Swing
 
У мене сьогодні щось немає настрою. Саме час поговорити про щось сумне. Наприклад, про те, чому ж свінг впав у сплячку тривалістю майже півстоліття.
Виділяю ряд причин. Звісно, я не є авторитетом. Але із упевненістю можу сказати, що кожна з них зіграла свою трагічну роль, одна більшу, інша меншу. Хто і що б не думав з цього приводу.

- Першу я назвала б економічною. Принаймні, розумно виглядає))
Під час Другої Світової у звичний перебіг життя американців внеслись деякі коррективи. Приміром, у багатьох містах ввели комендантську годину. А клуби, в котрих грали біг-бенди, денними закладами мабуть не назвеш. З"явився податок на розваги, цілих 30% від вартості проданих квитків. Власникам і так скрутно жилося, а таке здирництво їх просто добило. І, як апофеоз, можна назвати забастовку профсоюзу музикантів 1 серпня 1942 року. Їхній лідер, Джеймс "Boss" Петрілло, такого понароблював, що, мабуть, і сам був не радий. З одного боку, так, музиканти нарешті змогли отримувати кровні авторські гроші за власні записи. А з іншого - багато музикантів просто втратило роботу. Цілих 27 місяців (!) не випускались нові записи. І єдиною можливістю заробити стало хіба що підігравання співакам, котрі не членствували у тому профсоюзі.

- Ідеологічна причина.
Не дивуйтесь. Бо свінг таки був ідеологічною музикою.
Демократія, рівність всіх і кожного, антишовінізм, і, головне, расова терпимість - ось що свінг намагався донести слухачам. Ціль благородна, але на той час надто ідеалістично-наївна. Звісно, лід зрушив з місця. Але все одно вигідні контракти отримували білі оркестри, а чорні були змушені заробляти, гастролюючи по всіляким Задрипинцям. І щастя, якщо вони знаходились не на Півдні. В деяких містах часто не знаходилося ресторанів, в котрих їх би погодились обслуговувати. Надто глибоко в"їлося поняття "тільки для білих".

- Смерть Глена Міллера.
Він раптово гине у авіакатастрофі. Бойовий дух це аж ніяк не підняло. Навпаки... який свінг без його Короля?

- Соціальні причини. Або ж демографічні, один хрін.
Ви не забули, як тісно пов"язані музика і свінгданс?
Хто забув, тому двійка.
Річ у тім, що прості американці ходили у клуби не чемно посидіти за столиками, попиваючи коктейлі під аккомпанемент біг-бендів. А потанцювати. Але жінки зосталися без партнерів- вони пішли на фронт. З ким було танцювати? Значить, подумали ображені жінки, нащо оце одягатись, наводити марафет, іти кудись, а там пускати слинки, спостерігаючи за тими, кому пощастило більше.
Оркестри втрачали свою аудиторію, а, отже, і гроші. Утримувати 17 музикантів і так було задоволенням не з дешевих, а так воно взагалі перетворилося у розкіш.

- Френк Сінатра.
Я не жартую:stupid:
Зростаюча популярність його і подібних йому естрадних виконавців повільно, але впевнено, наближала смерть біг-бендів. Ті самі ображені жіночки з більшим задоволенням сиділи вдома і слухали їхні романтичні баллади.

- Телебачення.
Воно стало доступнішим І швидко витіснило всі інші розваги. Я завжди казала, що телек-то зло))

Десь так у 1947 Лес Браун, Арті Шоу і т.д. і т.п. розпустили свої оркестри.
Так завершилася Ера Свінгу.
Все.

Рѣната Х Літвінова 30.06.2008 18:43

Re: Swing
 
чо-то хуйня какая-то выходит. а джазз чего не помер тогда на 50 лет?

Яся 30.06.2008 23:47

Re: Swing
 
Пояснюю.

В данній темі йдеться про свінг. Я все ж не ототожнюю його із джазом.
Джаз, про який ти говориш, не "помер" тому, що він пішов у розвиток. Музиканти стали більше уваги приділяти покращенню техніки і майстерності, їм більше не хотілося грати просто ритмічну музику для танцульок. Тим паче, що і попиту на такий товар вже не було. Тому ціллю стало грати музику "інтелектуальну".
Широку популярність починає завойовувати бі-боп, якраз як така от більш довершена джазова форма. І одночасно з цим знову прокидається інтерес до раннього нью-орлеанського джазу.
Інтерес до свінгу згас, так як свінг-то не лише музика, а ціла, скажімо так, субкультура. Не стало її- не стало і свінгу. Джаз же був і є лише музикою. І причин "помирати" також у нього не було.

ОСÖБА_1 03.07.2008 14:01

Re: Swing
 
офигеть какая тема. Я так быстренько переглянул, времени нету. Появится время - вот нафлужу =)
А так пока могу только сказать что ИМХО главная причина затмения свинга - появление Паркера, Гиллеспи и Монка, породивших бибоп. Который в свою очередь породил еще дофига стилей которые просто напросто довольно медленно и постепенно отбирали у свинга аудиторию

wanchope 03.07.2008 16:00

Re: Swing
 
Ну было много причин. И смерть Миллера, и стагнация свинга, как жанра, и уход лучших мастеров в бибоп, популяризация эстрадной музыки, ну и в конце концов уже и без того полумертвый свинг был добит "королём рок-н-ролла"

Яся 03.07.2008 23:30

Re: Swing
 
plow,
wanchope,
погоджуюсь.
Причин було достатньо. Думаю, навіть доповнений вами список все одно далеко не повний))

Я вказала ті, що, на мою думку, посерйозніші (перші два пункти) і ті, що мені просто найбільше подобаються)))

MoriTuri 03.07.2008 23:33

Re: Ответ: Swing
 
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 435257)
bre, можу. Але мені тре трохи часу)

час ще не настав?

Яся 03.07.2008 23:39

Re: Swing
 
О) Настав)))
Тільки 2 нюанси: в яку тему заливати, сюди? чи можна заливати саморобну збірку на сервак(мені туди найзручніше і найшвидше), або ж адміністрація (або ви))) буде не у захваті?

MoriTuri 03.07.2008 23:41

Re: Swing
 
хоч я і не адміністрація, але мені пофіг:stupid:

bre 03.07.2008 23:57

Re: Swing
 
Цитата:

Сообщение от Яся (Сообщение 445453)
Тільки 2 нюанси: в яку тему заливати, сюди? чи можна заливати саморобну збірку на сервак(мені туди найзручніше і найшвидше), або ж адміністрація (або ви))) буде не у захваті?

лей сюда, вот что я думаю. а среди разделов при заливке выбери "азер", вот и всё.
проверь только чтоб теги были везде) и назови как-нить типа VA-swing. вот и всё))) и никаких проблем.

MoriTuri 04.07.2008 00:01

Re: Swing
 
Нук коли поверннеться дізнається багато нового і цікавого)))
цікво, скільки місця залишилось на серваку? це так, офтопом, не стосується конкретно цієї теми

bre 04.07.2008 00:08

Re: Swing
 
Цитата:

Сообщение от MoriTuri (Сообщение 445479)
Нук коли поверннеться дізнається багато нового і цікавого)))
цікво, скільки місця залишилось на серваку? це так, офтопом, не стосується конкретно цієї

та ну, а что сложно потом почистить? грубо говоря, за пару недель все из нас успеют скачать ясину подборочу, а потом уже можно и удалять.
просто мне непонятно: всю дискографию метлы в 320 - без раздумий, а вот свинговый сборник - сразу какая-то неразбериха)


Текущее время: 04:49. Часовой пояс GMT +3.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Перевод: zCarot