www.neformat.com.ua


Новости Статьи Рецензии Ивенты Форум Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud
Переключить в мобильный режим
Вернуться   Форум www.neformat.com.ua > Music > Jazz/Blues

Jazz/Blues Список групп раздела | ragtime, dixieland, swing, neo-swing, bebop, avant-jazz, blues, rhythm'n'blues, soul, etc.

Метки: cool jazz, jazz
Ответ
Опции темы Поиск в этой теме
Непрочитано 03.03.2008, 18:12   #1
naiv.super
+/- Информация
Репутация: 476
США Dave Brubeck

Dave Brubeck
cool jazz/West Coast jazz/third stream





Біографія:
Ріс в заможній сім'ї, в музичному оточенні (мати — піаністка, два брати — музиканти, викладачі музики). З чотирьох років навчався грі на фортепіано (перші уроки отримав від матері), з дев'яти — на віолончелі. У 13 років почав виступати в публічних концертах. До початку 40-х років епізодично грав в різних естрадних ансамблях (зокрема, як виконавець гиллбіллі), діксилендових і свінгових оркестрах. У 1938—42 вчився в Пасифик-коледжі в Стоктоні (керував студентським ансамблем з 12 чоловік), одночасно виступав в клубах, зокрема із співачкою і піаністкою Клео Браун. Потім поступив в оклендський Міллс-коледж, де займався композицією у Даріуса Мійо, відвідував лекції Арнольда Шенберга в Каліфорнійському університеті. У зв'язку з мобілізацією в армію був вимушений перервати навчання. У 1944 керував військовим оркестром в Європі, крім того працював як аранжувальник і піаніст. Отримавши санкцію влади, достроково повернувся в США для продовження освіти, в 1946 відновив заняття — у Д. Мийо (композиція) і Фреда Саатмена (фортепіано).

У цей період вперше виявив серйозну цікавість до джазу. За ініціативою Мійо і при його сприянні організував експериментальний октет Jazz Workshop Ensemble (1948), членами якого були Дік Коллінз (тромбон), Біл Сміт (кларнет, баритон-саксофон), [URL="http://www.neformat.com.ua/forum/jazz-blues/37004-paul-desmond.html"]]Пол Десмонд[/URL (альт-саксофон, кларнет, фортепіано), Девід Ван-Крідт (тенор-саксофон), Рон Кротті (контрабас) і Кол Чейдер (ударні, вібрафон, бонги). З ним записав перші платівки. Протягом короткого часу співробітничав з http://www.neformat.com.ua/forum/jaz...les-davis.html. У 1949—50 грав у складі тріо, що утворилося з рітм-групи октету (з Рон Кротті и К. Чейдером — Гербом Барменом). У 1961 створив свій квартет (з П. Десмондом) і незабаром завоював з ним світову славу. В період існування цього ансамблю (до 1967) в нім брали участь також: басистий Рон Кротті, Фред Даттон (контрабас, фагот), Вайт «Булл» Рутер, Боб Бейтс і Джин Райт, на ударних — Г. Бармен, Ллойд Девіс, Джо Додж і Джо Морелло. Квартет виступав в Чикаго, з 1962 — в Нью-Йорку (спочатку переважно в коледжах і університетах, пізніше — в найпрестижніших джаз-клубах і концертних залах, неодноразово — в Карнеги-холі), з 1953 займав провідні місця в анкетах журналу Down Beat (у 1958—60 — 2-е місце після Modern Jazz Quartet). Багато гастролював в США і різних країнах світу (з 1958) — в Європі, на Ближньому Сході, в Австралії (1960), Японії і інших. На рахунку ансамблю — численні виступи на фестивалях джазу в Ньюпорті, Варшаві, Берліні тощо. Після відходу Пола Десмонда, що вирішив працювати самостійно, його змінив Ґеррі Малліґан (баритон-саксофон); Алан Доусон (ударні) зайняв місце Дж. Морелло. У новому складі квартет дебютував в Лондоні в 1968. У 70-і роки Брубек продовжував різнобічну діяльність як виконавець і особливо як композитор (створив цілий ряд новаторських творів, зокрема кантати, ораторію, симфонічну поему), викладав в Каліфорнійському університеті.

Особлива віха в кар'єрі квартета Брубека - новаторський альбом "Time Out" 1959 року. Один з рідкісних на ті часи записів, заснованих на експериментах з ритмом і розміром, "Time Out" став першим диском в історії джазу, тираж якого перевищив мільйон копій. Його вище досягнення на музичному ринку - і особистий рекорд Брубека - друге місце в поп-рейтінгу. Найсильніше враження на слухачів справляли ефектні композиції "Blue Rondo а la Turk" і "Take Five", що відкрили недосліджені джазові горизонти мільйонам молодих ентузіастів. Трек "Blue Rondo а la Turk" був нетривіальною спробою перекласти "Турецьке рондо" Моцарта на розмір 9/8. Ця ідея прийшла Брубеку під час гастролей по Туреччині. Річ у тому, що 9/8 - традиційний турецький пісенний розмір.
У 1972 організував «сімейне» комбо New Brubeck Quartet — з синами Крісом (тромбон, электро-бас-гітара), Даріусом (кларнет, електро-клавішні) і Денні (ударні). У 1987 відвідав СРСР з ансамблем, до складу якого увійшли окрім нього самого Біл Сміт (кларнет), К. Брубек (бас-гитара, тромбон) і Ренді Джонс (ударні).

Неповторна індивідуальність його музики, неможливість її копіювання дозволяють говорити про «стиль Брубека» як про явище, єдине у своєму роді. Брубек один з провідних представників мейнстриму (з діапазоном інтересів від вест-коуст-стилю до кул-джазу, необопа і «третьої течії»), що займає положення між двома крайніми стильовими полюсами — традиціоналізмом і авангардизмом, прагнучий до органічної єдності старого і нового, до прогресу як послідовного оновлення традицій, вдосконалення і універсалізації музичної мови джазу — по аналогії з академічною музичною класикою. Для Брубека характерна і природна тенденція до зближення з європейським музичним мисленням, до відмови від пріоритету негритянської ідіоматики, від обов'язковості утвердівшихся в практиці форм свінгування.

Стильовий спектр музики Брубека широкий. Він належить до лідерів вест-коуст-джазу (разом з Дж. Малліганом). Є творцем і керівником перших ансамблів кул-стилю в 1948-51 (одночасно с М. Лейвісом, Дж. Ширінгом, Л. Трістано), дещо випередив MJG в дослідах з саундом фортепіано + вібрафон. Заклав основи (разом с Л. Трістано) камерного джазового стилю (синтез елементів кол-джаза, хард-бопа і академічної камерної музики). Сприяв виникненню самостійного напряму в джазі, пов'язаного з розробкою барочної стилістики і необахіанством (барок-джаз, play Bach jazz), продовживши експерименти, початі в 30-і роки (Еді Саут, Стефан Граппелли, Джанго Рейнхард, Бенни Гудмен). Вніс важливий внесок до становлення сучасного симфоджаза і музики «третьої течії»; ще до Гюнтера Шуллера — в 1950 — призвав музикантів до активної роботи в руслі інтеграції джазу і сучасного академічного музичного мистецтва, до оволодіння професійної композиторською техникою.

Особлива область в творчості Брубека — його «жанрові» експерименти, спроби введення в модерн-джаз (як би «перекладу» джазовою мовою) нетипових для нього раніше жанрів (рондо, чекони, фуги, інвенциі, хоралу, маршу, вальсу, мазурки, регтайму, буги-вуги, самбо і інших).

Дискография

Скачать
1959 - Time Out

скрытый контент Нажмите на кнопку "Спасибо", чтобы увидеть ссылку (нужна регистрация)
Возможно, потребуется перезагрузка страницы.
info

1961 - Time Further Out

скрытый контент Нажмите на кнопку "Спасибо", чтобы увидеть ссылку (нужна регистрация)
Возможно, потребуется перезагрузка страницы.
info

Великолепный джазовый пианист и, прежде всего, композитор.
Начинал он играть в классической манере, но позже познакомился с джазом. Дэйв много разъезжал по свету и однажды, находясь в Стамбуле, он встретил местных уличных музыкантов, которые импровизировали на своих народных дудках не хуже лучших гарлемских саксофонистов, при чем делали это в размере 5/4. Вернувшись в США Брубэк написал знаминитое "Рондо а-ля Тёрк" именно в размере 5/4 и позднее его квартет продолжал эксперементировать с размерами.
Музыка Брубэка весьма проста для восприятия и вместе с тем весьма необычна и представляет собой своеобразный сплав из кул-джаза, классической музыки и фольклёрных мотивов разных стран. ©wanchope
========================================================================


Последний раз редактировалось Эрис; 17.01.2012 в 18:51.
untitled вне форума   Ответить с цитированием
55 пользователя(ей) сказали спасибо:
Непрочитано 09.05.2009, 17:09   #31
Nvllivs in verba
+/- Информация
Репутация: 2445
Re: Dave Brubeck

Цитата:
Сообщение от liver1981 Посмотреть сообщение
от шо те от меня ещё нада?
Ребёнка
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 09.05.2009, 17:13   #32
mp3 56 kbps
+/- Информация
Репутация: -15
Re: Dave Brubeck

пиздец гониво
liver1981 вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 09.05.2009, 17:17   #33
Nvllivs in verba
+/- Информация
Репутация: 2445
Re: Dave Brubeck

Ясно, значит "Мани" Пинк Флойда в 7/4 - это венский вальс + еще 4/4. Или же "Тэйк файв" + 2/4
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 09.05.2009, 17:19   #34
mp3 56 kbps
+/- Информация
Репутация: -15
Re: Dave Brubeck

Цитата:
Сообщение от wanchope Посмотреть сообщение
Ясно, значит "Мани" Пинк Флойда в 7/4 - это венский вальс + еще 4/4. Или же "Тэйк файв" + 2/4
да ты абсолютно прав! все сложные размеры деляться на простые по акцентировке и лиш потом приводятся в счёт! всё верно!!!молодец!
З.Ы. - Пинк Флойд прогрессивная команда и там уже сложные размеры сплошь и рядом)
liver1981 вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 09.05.2009, 17:21   #35
Nvllivs in verba
+/- Информация
Репутация: 2445
Re: Dave Brubeck

Что все равно не делает Флойдов вальсом)))
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 09.05.2009, 17:37   #36
mp3 56 kbps
+/- Информация
Репутация: -15
Re: Dave Brubeck

Цитата:
Сообщение от wanchope Посмотреть сообщение
Что все равно не делает Флойдов вальсом)))
а я разве говорю что Флойд это вальс? Я просто сказал что любой сложный размер разбивается на простые, т.е. 7\4 никак на 2 нацело не поделить а выходит что каждый такт из песни Money это замаскированный вальс+4\4 как это ни абстрактно звучит. так что ты всё правильно понимаеш. молодец!
liver1981 вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 14.07.2009, 00:33   #37
сыч
+/- Информация
Репутация: 1146
Re: Dave Brubeck

печень1981 фееричный)
а от сабжа ожидал большего. Оказалось крайне сучно
Raven вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 07.11.2009, 00:22   #38
Gloom'n'Sadness
+/- Информация
Репутация: 57
Re: Dave Brubeck

Сегодня песню Take Five услышал, я в восторге диком-диком =) Какой тут Маткор, и Техно-Дет митол ) Это я к тому, что всё новое это хорошо забытое старое )

Последний раз редактировалось GogolGrind; 07.11.2009 в 09:45.
GogolGrind вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 28.05.2010, 11:41   #39
слишком крутой для персонального статуса
+/- Информация
Репутация: 294
Re: Dave Brubeck

Фантастика , хочу ещё подобного джаза!
яшикарен вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 15.01.2012, 19:40   #40
.
+/- Информация
Репутация: 1414
Re: Dave Brubeck

джаз всегда для меня был как-то мимо, но тема тейк файв это конечно
ictus вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 15.01.2012, 22:52   #41
CD
+/- Информация
Репутация: 265
Re: Dave Brubeck

Take Five
Даже когда в муз школе учился разучил его на фортепиано, так меня эта тема всегда восхищала .
Progvaed вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 16.01.2012, 04:36   #42
время прошло, так особо и не наступив
+/- Информация
Репутация: 2921
Re: Dave Brubeck

А еще у Брубека был выдающийся ударник: http://www.neformat.com.ua/forum/jaz...e-morello.html
Эрис вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 05.12.2012, 22:18   #43
vinyl 12"
+/- Информация
Репутация: 1297
Re: Dave Brubeck

всё

Добавлено через 46 секунд
Цитата:
Dave Brubeck, the jazz pianist, composer and bandleader behind the legendary Dave Brubeck Quartet, has died at age 91.

The death of Brubeck, whose quartet performed “Take Five,” which became a jazz standard and the bestselling jazz single of all time, was confirmed Wednesday by the Associated Press. Brubeck would have turned 92 Thursday.

According to the AP, Brubeck died of heart failure after being stricken while on the way to a cardiologist's appointment in Connecticut.
http://www.latimes.com/news/nation/n...,5143972.story
ОСÖБА_1 вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 05.12.2012, 22:27   #44
Nvllivs in verba
+/- Информация
Репутация: 2445
Re: Dave Brubeck

R.I.P.
wanchope вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 05.12.2012, 22:39   #45
CD
+/- Информация
Репутация: 89
Re: Dave Brubeck

что ж.
прах в прах...
это нормально.
мой любимый джазмен.
, вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.12.2012, 09:52   #46
vinyl 10"
+/- Информация
Репутация: 1193
Re: Dave Brubeck

Хай спочиває з миром. Він приніс у цей світ достатньо добра.
valmakar вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 06.12.2012, 17:22   #47
vinyl 12"
+/- Информация
Репутация: 505
Re: Dave Brubeck

Take Five одна з найвидатніших мелодій минулого століття.
R.I.P.
fog! вне форума   Ответить с цитированием
Непрочитано 19.03.2023, 12:55   #48
free jazz improvisation
+/- Информация
Репутация: 1578
Re: Dave Brubeck

я глухий і недосвідчений. але ж який кайф

слухаю зара все
Bongzilla вне форума   Ответить с цитированием
Ответ
Форум www.neformat.com.ua > Music > Jazz/Blues

Опции темы Поиск в этой теме
Поиск в этой теме:

Расширенный поиск

Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
Dave Gahan PbICbKA Rock 5 16.11.2021 19:34
Dave Matthews Band сhippunk Alternative 7 25.02.2013 10:38
Brubeck SpUnK Punk Rock 11 19.06.2010 06:31
Dave Quiggle Диез Visual Arts 3 25.11.2009 15:57

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы не можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения

BB коды Вкл.
Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.


   
 
Текущее время: 09:12. Часовой пояс GMT +3.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Перевод: zCarot
НовостиСтатьиРецензии
ИвентыКонтактыФорум


Facebook Telegram Twitter YouTube Instagram Mixcloud SoundCloud

Designed by LaBIZz
Все материалы, размещенные на этом сайте, распространяются на условиях
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.


© 2004-2024 Neformat Ukraine