Форум www.neformat.com.ua

Форум www.neformat.com.ua (https://forum.neformat.com.ua/)
-   Video-Art (https://forum.neformat.com.ua/video-art/)
-   -   ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА (https://forum.neformat.com.ua/video-art/63398-tizhden-ukrainskogo-kino-na-pidtrimku-rezhisera-olega-sencova.html)

nobody 23.08.2014 15:41

ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА
 
http://www.dovzhenkocentre.org/stora.../fin_small.jpg

З 3 по 9 вересня в столичному кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19) відбудеться тиждень українського кіно на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, незаконно затриманого російською ФСБ в Криму.
Кошти від продажу квитків будуть передані родині режисера, який наразі перебуває в СІЗО Лєфортовської в'язниці в Москві.

В рамках тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова буде показано сім українських фільмів-учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: «Гамер» (реж. Олег Сенцов, ), «Молитва за гетьмана мазепу» (реж. Юрій Іллєнко, ), «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко), «Іван Сила» (реж. Віктор Андрієнко, Ігор Письменний), «Трубач» (реж. Анатолій Матешко), «Параджанов» (реж. Олена Фетисова, Серж Аведікян), «Хайтарма» (реж. Ахтем Сейтаблаєв), альманах короткометражної документалістики «Вавилон'13». Також в рамках програми відбудеться показ стрічки Олеся Саніна «Поводир». Всі фільми програми так чи інакше піднімають питання боротьби за свободу та справедливість, міжкультурної та міжетнічної толерантності, соціального активізму та формування громадянського суспільства, що так актуально для сучасної України, яка переживає найдраматичніший період в своїй новітній історії.

Програма показів:


3.09.2014 (середа) – 20.00
ГАМЕР

Країна: Україна, 2012
Хронометраж: 92 хв.
Жанр: драма
Режисер: Олег Сенцов
У ролях: Владислав Жук, Олександр Федотов, Жанна Бірюк

В невеликому місті живе хлопець, його звати Косс, він – геймер. Косс не ходить на навчання, має конфлікти з мамою, його люблять фанати, він багато тренується та бажає стати найкращим. Нарешті, від їде на чемпіонат світу за посідає там друге місце. Косс вертається додому героєм, але чи так він все це собі уявляв?

4.09.2014 (четвер) – 20.00
МОЛИТВА ЗА ГЕТЬМАНА МАЗЕПУ

Країна: Україна, 2002 р.
Хронометраж: 144 хв.
Жанр: історичний
Режисер: Юрій Іллєнко
У ролях: Богдан Ступка, Людмила Єфименко, Микита Джигурда

Фантасмагоричні сни історії про кривавий бенкет трьох великих примар Європейської культури - Петра І, Карла ІХ та Гетьмана України Мазепу на полі Полтавської битви 1709 року. Сліпучі візії Любові, Смерті та Анафеми Мазепи, що назавжди змінили історію Східної Європи.

5.09.2014 (п’ятниця) – 20.00
ХАЙТАРМА

Країна: Україна, 2012 р.
Хронометраж: 90 хв.
Жанр: військовий, драма, історичний
Режисер: Ахтем Сейтаблаєв
У ролях: Ахтем Сейтаблаєв, Олексій Горбунов, Андрій Мостренко

Фільм розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944 року – сталінську депортацію кримських татар. У центрі сюжету фільма – льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан. В травні 44-го року після звільнення Севастополя Аметхан відправляється у відпустку до рідної Алупки. На його очах 18 травня і починається депортація кримських татар.


6.09.2014 (субота) – 15.00
ІВАН СИЛА

Країна: Україна, 2013 р.
Хронометраж: 90 хв.
Жанр: дитячий, пригоди, сімейний
Режисер: Віктор Андрієнко
У ролях: Дмитро Халаджі, Віктор Андрієнко, Ольга Сумська, Ігор Письменний, Василь
Вірастюк

Український біографічний фільм для всієї сім’ї. Він розповість про колись всесвітньо відому особистість Івана Фріцака, атлета і силача, що виступав під псевдонімом Іван Сила. Він приймав участь у змаганнях з вільної боротьби, боксу і важкої атлетики. Силач виступав у цирку, з яким об’їздив пів-Європи, а також побував у США. Правда шлях до успіху був непростим.

6.09.2014 (субота) – 20.00
ПОВОДИР

Країна: Україна, 2014
Хронометраж: 120 хв.
Жанр: військовий, драма
Режисер: Олесь Санін
У ролях: Антон Святослав Грін, Джамала, Станіслав Боклан, Олександр Кобзар,
Джеф Барел

Події фільму відбуваються в Радянській Україні на початку 1930-х років, у часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. В основі сюжету фільму — мандри американського хлопчика Пітера Шемрока та сліпого музиканта Івана Кочерги. Безтурботне життя сина американського спеціаліста миттєво змінюється — батька убивають. Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів — його рятує незрячий кобзар. Хлопчик стає його поводирем. Подорож, повна драматичних подій та пригод переривається взимку 1934-го року. Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. Пітер лишаться єдиним живим свідком тих трагічних подій.

7.09.2014 (неділя) – 15.00
ТРУБАЧ

Країна: Україна
Хронометраж: 80 хв.
Жанр: сімейна комедія
Режисер: Анатолій Матешко
У ролях: Нонна Гришаєва, Олексій ГорбуновВолодимир Горянський, Римма Зюбіна,
Ірма Вітовська, Олеся Жураківська,Юрій Радковський, Леонід Шевченко, ПОлінка
Тарасенко

Коля Шевченко – юний трубач дитячого естрадно-духового оркестру «Березіль». На шляху до успіху стають «проблеми дорослого життя»: заздрощі, конкуренція, інтриги, але дружба, взаємодопомога і кохання допомагають все подолати і перемогти.

7.09.2014 (неділя) – 20.00
ПАРАДЖАНОВ

Країна: Україна, Франція, Вірменія, Грузія, 2013 р.
Хронометраж: 95 хв.
Жанр: байопік
Режисер: Серж Аведікян («Лаючий острів»), Олена Фетісова
У ролях: Серж Аведікян, Юлія Пересільд («П’ять наречених», «В тумані»), Карен
Бадалов

Сергій Параджанов – один з найвеличніших кінорежисерів ХХ століття, геній і провокатор – знімає великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. «Тіні забутих предків» - його найвідоміша картина – була зроблена в Україні і стала справжнім взірцем українського кіномистецтва. Зухвала поведінка режисера призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. Але незламна любов до краси і свободи надихають творити, не дивлячись на підступи КДБ і заборону роботи в кіно.

8.09.2014 (понеділок) – 20.00
ІСТАЛЬГІЯ

Країна: Україна, Німеччина, Сербія, 2012
Хронометраж: 100 хв.
Жанр: драма
Режисер: Дар’я Онищенко
У ролях: Ніна Ніжерадзе, Карл Маркович, Вук Костич, Іван Добронравов, Георг
Фрідріх, Леа Морнар, Марія Шкаричич, Олексій Горбунов

Три історії кохання, три європейські міста, три сюжетні лінії. Літня емігрантка з України і колишній сербський боксер відокремлені мовним бар'єром від німецького суспільства. Їх об'єднує слов’янська культура і власні діти, які досі живуть в Україні та Сербії. Що їх там тримає?

9.09.2014 (вівторок) – 20.00
ВАВИЛОН'13

Вавилон'13 — це українська територія короткометражного документального кіно; об’єднання режисерів, операторів та кінематографістів. Територія фіксації подій українського громадянського протесту.
Кінопроект "Вавилон'13" розпочав свою діяльність коротким відео: Prologue, що було записано на Михайлівській площі 30 листопада 2013-го року.
[свернуть]


Придбати та забронювати квитки можна онлайн.

P.S.Если вы не в Киеве или не можете посетить ни один из вышеуказанных сеансов, вы все равно можете помочь замечательному человеку Олегу Сенцову. Для этого у нас есть отдельная тема.

Doerty 29.08.2014 14:31

Re: ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА
 
Обещал узнать, какая версия "Гамера", оригинальная или дублированная (что представляется важным- см. http://www.neformat.com.ua/forum/mov...ml#post1959328), будет показана, но пока это не ясно, постараюсь выяснить в понедельник.

Рассказывал сегодня о фильме и его режиссёре хорошей днепропетровской подруге, и она, проникнувшись, попросила дать номер счёта, на который могла бы время от времени переводить деньги на поддержку Олега и его семьи. На всякий случай оставляю его и здесь- Карта Приват (гривна) 5168742319492173 Короненко М.О.

Кстати сказать, "Молитва за гетмана Мазепу"- которую я сам видел в почти несмотрибельной версии, поскольку смотрибельная, по словам Юрия Ильенко, сгинула где-то в архивах Госкино, -будет, как мне сказали, показана в никем не виденном варианте, очень хорошего качества и несколько иначе смонтированном, на четыре минуты длиннее изначального варианта.


Призываю также обратить внимание на http://www.neformat.com.ua/forum/vid...or-srestv.html

Doerty 02.09.2014 11:11

Re: ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА
 
К сожалению, покажут дублированную версию "Гамера".

apfelstrudel 04.09.2014 00:32

Re: ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА
 
Благодарю nobody Doerty за инфу про фестиваль!

Посмотрел сегодня "Гамера". Фильм меня интересовал давно ещё до того, как с Олегом Сенцовым случилась беда, и наконец-то удалось его посмотреть. Показ оказался резонансным событием: на входе я (не без удивления) увидел много народу и телекамеры. Журналисты брали интервью у организаторов, долго не пускали в зал, а потом ещё полчаса выступали Нищук, чиновники от кино, режиссёры и организаторы. Впрочем, несмотря на мою нелюбовь к такого рода пафосу, он здесь более чем уместен: чем больше людей узнают о ситуации Олега Сенцова, чем больше о нём будут говорить, тем больше шансов вытащить его из тюрьмы. Фильм начали показывать в оригинальной озвучке, но где-то на трети что-то случилось с техникой и пришлось перезапускать изображение. В это время звуковая дорожка убежала вперёд, и пришлось начинать всё заново. После некоторых мучений включили украинский дубляж. Этот инцидент очень сильно омрачил мероприятие, особенно, в контрасте с слишком претенциозным вступлением.

Фильм произвёл очень сильное впечатление. Передача постсоветской действительности необычайно точна: улицы и трамваи городов, где обитают подростки чёрных куртках, которым больше нечем заниматься, кроме как убегать из мира реального в виртуальный мир компьютерных игр, находятся тут, рядом с нами. И вот один из них добивается успеха: едет на чемпионат Украины, а потом мира, где занимает второе место. Но возвращение приносит опустошение: раньше у него была цель - чемпионат, а сейчас нет. Это опустошение ещё более жгучее из-за того, что он остановился за шаг до победы. Оказывается, что это увлечение - иллюзия, заменитель жизни для главного героя - человека несомненно пассионарного. И крушение иллюзий переживается им с большим трудом. Игра не идёт, общение с пустыми сверстниками тоже. Ему надо заново искать себя и тут нету подсказок. Поэтому добрый порыв помочь матери в магазине сменяется буханием в парке. Неконкретное, хоть и выразительное окончание не даёт точного ответа, но отказ от игр всё-таки означает обновление, надежду на новую жизнь.

На постер вынесена цитата: "Кто-то хочет, а кто-то получает". Кос говорит это в разговоре с другим геймером, который не претендовал на чемпионство. И добавляет: всего можно достичь, если сильно хотеть. Каждому человеку, который участвовал в спортивных или каких-либо соревнованиях этот вопрос знаком: точно ли достигнешь цели, если веришь и борешься? Как влияет удача, талант и т д? Кос был из тех людей, у которых "шло", получалось лучше других, хотя непонятно почему. И поэтому он говорил, что всё достижимо. Но в конце фильма становится ясным настоящий смысл этих слов, противоположный очевидному: в современных украинских условиях не прыгнешь выше головы, не раскроешься в чём-то стоящем, как бы ты не хотел. И в неблагополучной среде обклеенного безобразной рекламой города на старом трамвае - метафоры этой самой среды в фильме - доехать можно лишь от начальной до конечной, как бы не хотелось добраться до звёзд.

Doerty 07.09.2014 19:28

Re: ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО НА ПІДТРИМКУ РЕЖИСЕРА ОЛЕГА СЕНЦОВА
 
McItran, большое спасибо за замечательный отзыв. На какие-то вещи в фильме я словно заново увидел.
У меня просьба, не процитируешь ли его в именной теме, http://www.neformat.com.ua/forum/mov...r-2011-a.html?
Я всё же рад, несмотря на то, что так произошло, что начали показывать в оригинальной озвучке, потому что в украинском дубляже ещё и саундтрек совершенно ужасен, не говоря уже об убедительности реплик. Помню, одна из моих любимых сцен, встреча Коса с главой клуба, которую ещё постоянно прерывал кто-то за кадром со словами "Там, это... горит", в дубляже была совсем невыразительна.

Кто-нибудь ходил на другие фильмы? Я собирался сходить на новую версию "Мазепы", но приболел и с облегчением не пошёл.

Как бы в ознаменования этого фестиваля 12-го сентября в 17:0 0 в Доме кино пройдёт круглый стол на тему "Украинское кино: Стратегия на будущее". Приходить могут все желающие, как я понимаю.


Текущее время: 18:20. Часовой пояс GMT +3.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Перевод: zCarot