![]() |
|
![]() |
Новости Статьи Рецензии Ивенты Форум |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Регистрация | Правила форума | Пользователи | Календарь | Новые релизы (RSS) | Новые темы | Поиск | Сообщения за день | Отметить все разделы прочитанными |
Visual Arts Живопись, графика, фотография, иллюстрации, скульптура, архитектура и т.п. |
![]() |
Опции темы | Поиск в этой теме |
![]() |
#1 |
vinyl 10"
|
Архітектура модернізму
Архітектура модернізму
Будівля школи "Bauhaus". Дессау, Німеччина. 1925 Архітектурний модернізм - рух в архітектурі двадцятого століття, переломний за змістом, пов'язаний із рішучим оновленням форм і конструкцій, відмовою від стилів минулого. Охоплює період з початку 1900-х років і по 70-і-80-ті роки (у Європі), коли в архітектурі виникли нові тенденції. У спеціальній літературі терміну «архітектурний модернізм» відповідають англійські терміни «modern architecture», «modern movement» або ж «modern», що вживаються в тому ж контексті. Людвіг Міс ван дер Рое![]() Меморіал Карла Лібкнехта і Рози Люксембург. 1926 ![]() Павільйон Веймарської республіки. Міжнародна виставка у Барселоні. 1929 (реконструкція) ![]() Бібліотека ім. М. Л. Кінга. Вашингтон. 1972 [свернуть] Ле Корбюзьє![]() Центросоюз. Москва. 1928—1936 ![]() Будівля Асамблеї. Чандігарх, Індія. 1951—1962 ![]() Університетське містечко. Париж. 1958 [свернуть] Костянтин Мельников![]() Гараж на Новорязанській вулиці. Москва. 1926—1929 Клуб ім. Фрунзе. Москва ![]() Клуб заводу "Буревестник". Москва. 1928—1930 [свернуть] Харківські висотки![]() Держпром. 1926-1928 ![]() Дім проектів. 1930-1932 ![]() [свернуть] Школа Bauhaus![]() Будиок ангелів. Біле місто, Тель-Авів, Ізраїль. 1940 Біле місто, Тель-Авів, Ізраїль. 1940 ![]() Будапешт, Угорщина [свернуть] ![]() Скляний будинок. Л. М. ван дер Рое Кілька слів від себе: Вже близько року захопився строгим модернізмом. Почалося це з відкриття для себе радянського конструктивізму - це був такий собі культурний мікрошок. З того часу дуже сильно почав цікавитися іншими представниками, суміжними стилями. Почав звертати увагу на досі непомітні для себе будівлі й елементи. У цій темі я зібрав переважно зразки першої половини ХХ сторіччя - те, що близько особисто мені. Але жодних часових рамок не накладаю на те, що тут має обговорюватися. П.С. присвячую тему сторіччю з народження Людвіга Міса ван дер Рое ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Слизень-мафиози
|
Re: Архітектура модернізму
Замечательный видео обзор архитектурных шедевров Москвы начала 20-го века в стиле "модерн" - предвестника модернизма, сохраняющего черты предшествующих стилей - классицизма и эклектики. Упор в модерне делался на сочетание эстетики предыдущей архитектуры и функциональности, на которой будут основываться модернизм и конструктивизм "будущего". Ну, энивей, интереснейший видеоряд: сюда
Добавлено через 1 час 8 минут ну и замечательный фильм об уральском Баухаузе |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
vinyl 10"
|
А я час від часу почитую таку книжку: Кириков Б. М., Штиглиц М.С. "Архитектура ленинградского авангарда". Дуже цікава і пізнавальна: є фотографії, плани, проекти, детальний опис багатьох будівель, у тому числі й доконструктивістський модерн. При цьому, пояснюється, що в собі несе те, чи інше рішення. Словом, для мене, як абсолютно далекої від будівництва людини, багато цінної інформації.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Слизень-мафиози
|
Полистав - неодмінно прочитаю. Для мене, як для близької до будівництва людини, такі книги ще цікавіші. Лише недавно почала цікавити архітектура, як така. Я зараз приймаю участь у будівництві офісного приміщення для багатіїв (щось на кшталт резиденції), з дуже дорогим фасадним оздобленням з бразильського граніту (! бразильського, блять), але матеріал не виручає - зовнішній вигляд убогий і абсолютно не цікавий. Вдивляючись у проекти минулого, особливо в проекти модерну початку минулого століття, відразу відчуваеш різницю в рівні зодчества і відносного архітектурного смаку замовника нинішнього і тогочасного.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
vinyl 10"
|
Цитата:
Одного разу я йшов по вулиці, і мені всі будинки уявлялися акордами. Так от цей будинок скоріше звучав, як падіння зовсім гнилого яблука на бетон. Можеш подивитися: http://maps.yandex.ua/-/CVRpY4jY п.с. зверни увагу, там сусідня будівля - радянський райком, просто перлина функціонального бруталізму. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Слизень-мафиози
|
Щодо твого офісу абсолютно згоден - вирвиглазний колір завершує смАчним акордом авторську бездарність.
Щодо райкому - там біля нього заскладовано квадратні гранітні плити, які, напевне, були облицюванням цокольної частини. Замість них теперішні умільці заєбенили цоколь з кошмарно розшитого подрібненого граніту з минулого облицювання, рештою якого і є ті складовані залишки. Треба талант так тупити ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
vinyl 10"
|
Цитата:
![]() Добавлено через 1 минуту А ще строгу і шляхетну бетонну штукатурку з одного боку замінили на "караєд". ![]() Добавлено через 1 минуту Цитата:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
vinyl 10"
|
І знов про райком: сука, там же були такі кайфові дубові двері зі склом і латунню.
![]() Добавлено через 2 минуты bettelheise, приїдь у Чернівці - там побачиш ампір під короїдом ![]() В той час, як у Хмельницькому ампір - у близькій народу пролетарській облицювальній плиточці ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
vinyl 10"
|
Дякую, що сказав - я не знав цього. Хай спочиває з миром - він достатньо зробив для цього світу.
Мені зразу було зле від плиточки (з дитинства до неї відраза). Але її абсурдна кількість і повсюдне використання для декору на Хмельниччині, мене просто вразила. Це справді треба бачити. І саме за цим я ще поїду до Хмельницького і Красилова ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Слизень-мафиози
|
Ито (и то, что за его спиной в частности) - это постмодернизм
![]() Модернизм - это прежде всего конструктивизм и функционализм и их производные. в историческом контексте М. - отход от эстетики к доминанте функционального назначения. короче, читай книги выше - там удобно проследить переход от классики к модернизму через модерн |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
в спину нож
|
bettelheise, на уровне понятия я более-менее в теме, книжки выше читал еще когда проходил архитектуру студентом.
Функционализм и конструктивизм - это не весь модернизм, быть может важнейшие его составляющие. Это интересно очень. Вот Гауди - абсолютный классик к этим двум течениям никакого отношения не имеющий, был модернистом? При попытке представить что-то новое в архитектуре начала века, он в голову приходит почти сразу же. И фасад на фоне фотографии Тоё Ито Гауди очень даже напоминает. Или это не модернизм, а этакий бастард ар-нуво. И наоборот - советская хрущевка или деревянный сельский сортир - сооружения вполне в духе конструктивизма, но стоит ли их рассматривать как конструктивистские шедевры? А как быть с советским пролетарским классицизмом? - попыткой возродить классический ордер в железобетоне для бедных. Я не понимаю пока этого всего ясно. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
vinyl 10"
|
Некий Перо, Гауді - теж модернізм. Але той, який виник на основі ар-нуво. Ти сам усе шариш)
А тут уже штука в тому, що декоративний фасад поєднується з цілком функціональним підходом до внутрішнього змісту і призначення будівлі. Така собі спроба гуманізувати міський простір. І якраз у цьому й полягає постмодерність Іто. Цитата:
Експресіонізм, скажімо, теж до нього належить: ![]() Хрущовка - однозначно шедевр. Повна відповідність форми і змісту. Єдина проблема, що хрущовки давно вимагають повсюдних реконструкцій у масовому порядку, але ніхто цим не займається. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
в спину нож
|
valmakar, я среагировал на замыкание в конструктивизме, только и всего.
Что такое модернизм, а тем паче пост-модернизм правда часто не понимаю. У меня от словечка пост-модернизм самые разные ассоциации - от очевидных: Гери, Хадид, Колхас - до совсем не очевидных. Провинциальный ДК в моем городе, выделяется тем, что у этого вполне беззубо-конструктивисткого здания, ничем не выделяющегося, интерьер был оформлен великим художником Евгением Михновым, об этом ничто и никто не говорит, так как Михнов не очень известен, да и это была обычная подработка, но весть эта переходит из избранных уст в уста. Становится ли объект пост-модернистким, совмещая социалистический экстерьер с призрачной абстракционисткой начинкой? А еще для иллюстрации постмодернизма подойдет вот эта картинка: ![]() На ней архитекторы, создатели силуэта Нью-Йорка, от Леонарда Шульца до Ральфа Уокера демонстрируют модные наряды от Крайслер-Билдинг до Башни Метрополитен (не фотошоп ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Слизень-мафиози
|
вот вам еще очень интересный сайт
http://arch-grafika.ru/ и там есть очень интересная книга Н.П.Былинкин - Современная советская архитектура 1955-1980 гг. об окружающей нас действительности, типовой и не очень |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
в спину нож
|
КОИН, даже если ты сошьешь и наденешь шорты в виде Бернского собора, майку - в виде Собора Святой Варвары, а на голову нахлабучишь шапку в виде алтарной части Нотр-Дама, даже тогда я не смогу сказать, что твой наряд выдержан в стилистике Готики
|
![]() |
![]() |
![]() |
Текущее время: 23:54. Часовой пояс GMT +3.
|
|||
![]() |
![]() |