Молодость-38.

• Автор теми Автор теми Doerty
  • Дата створення Дата створення

Doerty

White Russian Protestant Antiracist
Стать
чол
Вік
47
Адреса
киевские мы
Повідомлення
8 896

Репутація
1 793

Молодость-38.

Предлагаю начать моральную подготовку к главному кинособытию Украины и, чего огород городить, крупнейшему в мире фестивалю кинодебютов. Впереди полтора месяца- хорошая возможность накопить деньги на билеты и освободить от посторонних дел неделю. Помещаю выдержки из текста "по мотивам" пресс-конференции, там содержится интересная информация по конкурсу и внеконкурсным программам, можно начинать составлять собственных шорт-релиз показов, обязательных к посещению.

Подробный фестивальный отчёт см. в постах 113 и 160

Позаконкурсна програма включатиме наступні заходи:

• Фестиваль фестивалів, де традиційно будуть показані найбільш цікаві фільми-учасники провідних міжнародних фестивалів світу
• Французьке кіно сьогодні, в рамках якого будуть показані зокрема такі визначні французькі картини цього року, як «Джулія» Еріка Зонка, «Nucingen Haus» Рауля Руїса, «Народжений ‘68» Олів’є Дюкастеля і Жака Мартіно, проект багатьох режисерів «Страх(и) темряви» (який буде також супроводжуватись виставкою)
• Кіно Сербії, програма нового сербського кінематографу, представляти яку запрошено особисто Еміра Кустуріцу
• Довгі ночі короткого метру, одна з найпопулярніших програм Молодості. Цього року буде показано «Ніч європейського кіно» та окремо «Німецьку ніч»
• Ретроспектива фільмів видатного режисера Андре Дельво (Бельгія)
• Програма Кіношколи Анджея Вайди
• Сторіччя великих, програма до 60-ліття Держфільмофонду, в рамках якої буде показано низку раритетних стрічок з архіву Бєлих Столбов.
• Ретроспектива Алена Делона (очікується, що актор особисто представить програму у Києві)
• Ретроспектива Жанни Моро (ювілей актриси святкують цього року в усьому світі)
• Програма фільмів на гей/лесбі тематику, яка цього року буде сфокусована на українському та пострадянському кіно. Окрім того відбудеться показ добірки австралійських гей/лесбі короткометражок, а паралельний конкурс та приз Sunny Bunny / Сонячний зайчик як завжди буде вручено кращому тематичному фільму з усієї програми Молодості.
• Програма «Кіно проти тоталітаризму», яка, за словами Андрія Халпахчі, може стати "перлиною Фестивалю": зокрема, «Система Путіна», «Лист Анні» (про загиблу журналістку Анну Політковську), «Площа» (про події на «Майдані» ім. Каліновського у Мінську), «Світлана про Світлану» (про дочку Сталіна Світлану Алілуєву)
• Особлива програма Празька Весна ’68, добірка документальних стрічок радянських та чеських очевидців подій 1968 року у Чехословаччині.
• Презентація фестивалю у Вісбадені «goEast»
• Східний експрес: кращі фільми з Польщі, Болгарії, Чехії, Австрії
• Сенс життя – сенс мистецтва, програма документальних фільмів про визначних (кіно-) митців
• Особлива подія – показ фільму «Барон Мюнхгаузен» Террі Ґільяма.

Супутні заходи
• Виставка фото французьких актрис у Парку Шевченка, яку Молодість проводить разом з журналом «Афіша»
• Виставка робіт українського графіка та художника-постановника фільмів Сергія Якутовича
• Виставка до фільму «Страх(и) темряви» (проект багатьох режисерів, Франція)
• та низка інших спеціальних програм та подій.

Традиційно в рамках Фестивалю працюватиме проект Київська майстерня талантів із майстер-класами провідних світових кіномитців спеціально для молодих українських кінематографістів. Серед майстрів цього року – російська актриса Алла Демідова, сербський режисер Желімір Жильнік. Крім того, доцент кафедри мистецтвознавства Санкт-Петербурзького університету кіно і телебачення Лариса Березовчук проведе воркшоп на тему: «Артгауз, як він є».

у конкурсі "Панорама українського кіно 2007-2008" будуть показані фільми:

Одна - Дмитро Мойсеєв
Якутовичі - Юлія Лазаревська
Blue Hour - Іра Цілик
М

Останнє редагування:
Re: Молодость-38.

Молодость" разве не полтора месяца будет
:wow:
я би наклала на себе руки...

Добавлено через 1 минуту
люблю "Молодість", але тут і 9 днів втомлюють так, ніби ти картоплю якусь копаєш. З 10 ранку і до ночі.

Да, провал(

Честно думал, что она будет дольше...

То есть, я проебал всю молодость, потмоу что у меня были сраные модули в универе????? Пойду вешаться

Добавлено через 1 минуту
я би наклала на себе руки...

та блин, я так написал, потому что читал первый пост как раз))) там было написано "впереди полтора месяца"... Опечатка по фрейду, короче

люблю "Молодість", але тут і 9 днів втомлюють так, ніби ти картоплю якусь копаєш. З 10 ранку і до ночі.
Это правда. 11-12 часов от звонка до звонка. Завтра ещё будет возможность пойти на ночь европейских короткометражек. Но я бы всё равно не отказался от полуторамесячной версии :yeah:

Добавлено через 2 минуты
там было написано "впереди полтора месяца"... Опечатка по фрейду, короче
Это я имел ввиду, что до фестиваля осталось полтора месяца :stupid:
То есть, я проебал всю молодость, потмоу что у меня были сраные модули в универе????? Пойду вешаться
Не расстраивайся, я первую "Молодость", встреченную в Киеве, тоже пропустил. Кстати, в первый раз у меня так сложились обстоятельства на работе, что я могу сидеть на фестивале с утра до вечера.

Ніч я точно не потягну.
Я сьогодні так нагоцалась серед рекуючих апасних пациків на коках, що не уявляю, як би завтра на перший сеанс доповзти

Ніч я точно не потягну.
Я сьогодні так нагоцалась серед рекуючих апасних пациків на коках, що не уявляю, як би завтра на перший сеанс доповзти
Я тебе дам, боснийскогерцеговинский фильм пропускать :moral:
Ночь я не потяну тоже, но собираюсь отсидеть завтра шесть фильмов, включая три конкурсных- там ещё сербский и японский будет. Потом какие-то болгары-тары-бары, в 10 вечера- "Три обезьяны", какой-то крупный фестивальный хит, а в 19:15 одно из самых ожидаемых мной событий- подборка короткометражек про пражскую весну 68-го, снятых собственно в 68-м.
Кстати, в 19:00 будут первые награждения.

Добавлено через 4 минуты
Кстати, кто идёт на мастер-класс Аллы Демидовой? По-моему, такое нельзя пропускать.

Ну я сподіваюсь на три конкурсних потрапити. Будеш раніше - займи плз місце. Лише, ради бога, не під кондиціонером.
До завтра)
З.І. Страшенно на "Празьку весну" потрапити хотіла (Східна Європа, Чехія, FAMU, Шванкмайєр, ет цетера :in_love:)

Останнє редагування:

Будеш раніше - займи плз місце. Лише, ради бога, не під кондиціонером.
До завтра)
:agree:
З.І. Страшенно на "Празьку" весну потрапити хотіла (Східна Європа, Чехія, FAMU, Шванкмайєр, ет цетера )
А что тебе помешает это сделать?

был на ночи немекого короткого метра вчера. высидел 2,5 часа, благодаря или вопреки тому, что был выпивший)))))) (однако основная часть зала была основательно накурена, можно было понять по смеху в зале)
почти ничего не понравилось, некоторые сюжеты вообще не понял, например, самый первый. Единственное, что очень зацепило, это фильм про тегеранских женщин.

Собирался просидеть эту ночь на европейских короткометражках, но устал от постоянного недосыпа, да ещё простыл, так что даже на первый фильм завтра не пойду. Благо, конкурс уже закончился.
Люди, ну, скажите- такого унылого конкурса в полнометражной секции- при том, что и другие не фонтанируют шедеврами- ещё не было. Потом напишу подробней. И всё же у тех, кто пришёл сегодня на конкурсные показы первый и последний раз за нынешний фестиваль, может сложиться прямо противоположное мнение. Снег из Боснии и Герцеговины- картина о жизни в маленькой деревеньке, в которой после последней междоусобной резни остались только женщины да старики. Хорошо снято, сюжет и герои пронимают, есть, впрочем, несколько сюжетных штампов, да и в ритме повествования уж слишком чувствуется восточная неторопливость. Японский Отлично-преотлично- один из немногих, а может, и единственный фильм, практически лишённый налёта гнетущей остросоциальности- яркая, жизнерадостная, очень милая история о взаимоотношениях нескольких чудоковатых молодых людей. Впрочем, фильм, думаю, скорее из числа тех, что не оставляют после себя ничего, кроме хорошего настрения, и местами похож на сборник забавных короткометражек. И, наконец, сегодня показали фильм, который лично я считаю лучшим в конкурсе- сербский Хадерсфилд, перенос на экран театрального хита, камерная драма, очень напоминающая, на мой взгляд, сюжеты и тональность русской литературы- столкновение нескольких блестяще выписанных характеров, которые, при всей психологической достоверности, как бы олицетворяют целые социальные слои, роли и амплуа- несостоявшийся литератор, юродивый, яппи, эмигрант, спасшийся бегством за границу во время войны и проч. Иногда накал страстей несколько выходит за рамки хорошего вкуса, подчас ощущается несколько искусственный эпатаж, и всё же эта картина, как никакая другая в конкурсе, захватывает аудиторию, заставляет сопереживать происходящему на экране. Превосходные диалоги, очень хорошие актёры. Короче, Хадерсфилд- мой кандидат. Из короткометражных картин я бы выделил в первую очередь Медвежью лапу и Голешево в студенческом конкурсе, Кофе с молоком, Сегодня воскресенье, Не клади трубку - в профессиональном.

Но, кстати говоря, я пока ещё не видел один из полнометражных фильмов, Шультес- смогу посмотреть его, видимо, только во вторник, а это изначально был главный претендент на награду. Сегодня говорил с одним из членов жюри, сказавшим, что его обязательно нужно увидеть, и ещё спросившем меня, что я думаю об иранском Будда взорвался от стыда- на мой взгляд, тоже вполне неплохой кандидат на главный приз. Не знаю, что это означает- то ли этому члену жюри нравится именно этот фильм, то ли ему действительно присудили одну из основных наград. Я всё-таки думаю, что Шультес получит либо приз как лучший в полном метре, либо как лучший фильм фестиваля. Завсегдатаи фестиваля и темы помнят, что он был изначально назначен в конкурсную программу, потом был снят с конкурса и показа, потом было объявлено, что его всё-таки покажут, но вне конкурса, а сегодня я узнал, что в последний момент его всё же включили в конкурс. Мне рассказали, что проблема была в продюсерах, трепетавших над копирайтом. В пятницу фильм был показан жюри, сегодня в 12:15 в "Киеве" его может увидеть любой желающий, но лично я пойду на мастер-класс Демидовой.

Кстати, известны первые победители "Молодости". В параллельной программе гомосек-кино главный приз взяла Гитара, полнометражный дебют Эми Рэдфорд из конкурсной программы- фильм действительно симпатичный, но к гомосексуальной теме относится лишь тем, что главная героиня спит и с мужчиной, и с женщиной. Диплом получила картина, которая, как я думал, получит главную награду- Кофе с молоком.
Сегодня объявили награды оставшихся второстепенных жюри, но я предпочёл просмотр документалок о Пражской весне, и о-как-я-был-прав. На днях приведу точный список, пока скажу, что помню: приз в параллеьном конкурсе украинского кино получил полный метр Александра Балагура Крылья бабочки, приз экуменического жюри, как это ни прискорбно, получило Простое сердце, жюри киноклубов дало главную награду Драке, ФИПРЕССИ, главное из неглавных жюри, премировало Версаль.
Кстати говоря, никто из моих кандидатов- включая заочно уважаемого "Шультеса"- в основной программе не получил ни одного приза, что свидетельствует либо о неодекватности всех этих разномастных жюри, либо о моей неадекватности :hz:

...И уже сегодня вечером станет известен обладатель "Скифского оленя" :scream: :pray: :oh-yeah:

Добавлено через 8 часов 36 минут
Так, помещаю точный список лауреатов второстепенных призов из основной программы, а то вчера не всех упомянул и неверно назвал фаворита киноклубов:

"25 жовтня о 19.00 у к/т «Київ» (Синя зала) відбулося Гала-закриття Конкурсної програми та нагородження журі міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, журі міжнародної федерації кіноклубів FICC та екуменічного журі.

Журі FIPRESCI у складі Томаса Таборскі (Австрія), Франс Aтро (Франція) та Дімітара Кабаіванова (Болгарія) нагородило фільм "Версаль", реж. П’єр Шоллєр (Франція).

Журі FICC у складі Крістіана Гайнцеля (Німеччина), Алєксандри Кроткової (Росія) та Джостейна Стренда (Норвегія) вирішило нагородити своїм призом фільм "Будда вибухнув від сорому", реж. Хана Махмальбаф (Іран), та дипломами - фільми "Сніг", реж. Аіда Бегіч (Боснія та Герцеговина) і "Бійка", реж. Анаїс Барбо-Лавалет (Канада).

Екуменічне журі у складі Хайке Кун (Німеччина), Пітера Мелоуна (Великобританія) та Каріни Вострякової (Україна) нагородило Призоом за повнометражний фільм "Просте серце", реж. Маріон Лейн (Франція), призом за короткометражний фільм "Сьогодні неділя!", реж. Самір Ґесмі (Франція), а спеціальним дипломом - фільм "Будда вибухнув від сорому", реж. Хана Махмальбаф (Іран)".

Ну что ж, рад за Будду, я бы назвал этот фильм вторым из того, что я виде, так же приятно, что не забыли "Сегодня воскресенье". Особенных претензий к списку нет- с моей точки зрения, например, что Версаль, что Драка вполне достойные картины, просто лично я не вижу критериев, по которому один из этих фильмов можно предпочесть другому- они хорошие, но не особенно выразительные, как и большинство картин полнометражного конкурса. И ещё я не могу понять, почему, во-первых, не дали даже диплома Шультесу (впрочем, погодите, вот я его увижу, может, сам буду его поносить), во-вторых, просто обидно, что приз получил такой дрянной фильм, как Простое сердце. Вот-уж-не-думал.

Позволю высказать своё впечатление об уведенном на фестивале.
В обратной последовательности ).
Три обезьяны - откровенно нудный и неинтерересный фильм, жалею что потратил время/деньги.
Хорошую игру актёров и качественную съёмку (я не спец конечно), полностью омрачняет ужасная растянутость всего происходящего, очень нудные сцены и диалоги , концовка тоже неахти, хотя финальные кадры красивы.Пол фильма ждал, что наконец-то что-начнётся интересное.Скукотища, ещё 3 страны совмесно снимали.Интересно что на IMDb почти половина проголосовавших поставили максимальную оценку 10/10.Теперь турецкий кинематограф буду считать скучным, пока не увижу или не вспомню ) обратные примеры.
От документалистики пражская весна получил, то что и ожидал - занимательные и поучительные кадры особенно происходившего на улиц и людей, жаль съёмок самих столновений не оч много. Для себя понял, что и при социализме у чехов, к примеру, была относительная демократия, распространены свободные патриотические настроения, думаю что и религиозными оставались.
"Сила воли против силы оружия"."Маленькие страны должны защищать себя интелектом".
Очень прикольно смотрелись и советские ролики, желание подать события в нужном контексте, оправдание братской интернациональной помощи.Одно определение "нечёсаные юнцы" чего стоит :up:.
Можете в меня бросить камень, но считаю что в нынешнем Киве подобное массовое сопротивление, вплоть до самопожертвования, военной или прочей агрессии в принципе не возможно, почувствовал это просто когда вышел после фильма на улицу и окунулся в царивший в центре гламур и убогость .

Приятное впечатление оставил сербский Некролог для Ескобара.
Бумажный солдат.Поставил бы 4 с минусом ).Неплохой фильм.Не пришлось по душе только излишняя драматичность связаною с событиями главного героя и героини.И уж слишком наивными и глупыми показано то поколение, особенно космонавты :lol:, ихние надежды на первый полёт, который ускорит наступление светлого будуещего.

Поки Доерті ще не доїхав додому, візьму на себе відповідальність за оголошення результатів.
Отже
*барабанная дробь*

Кращий студентський фільм "Голешово" (Болгарія/ Великобританія) (Не люблю документальне кіно впринципі, у мене були фаворити серед ігрового. За них, звісно, образливо, але нехай. Як документалка робота непогана.)
Кращий проф. короткометражний фільм "Рене" (Швейцарія) (Провальчик. Неякісний, затягнутий фільмик про драму однієї людини. Місцями нічого, але перші два епітета все псують.)
Кращий повнометражний фільм "Гадерсфілд" (Сербія) (Вболівала за них. Повністю за. Фільм прекрасний)

Дипломи отримали фільми: "Еліко" (Ізраїль) (мене не вразило), "Запрошення" (Німеччина), (сподобалось) "Сьогодні неділя!" (Франція) (хороше), "Червоний" (Колумбія) (цікаве, оригінальне, але, дивно, але факт, настільки вилизане кіно, що втрачається чарівність побаченого), "Версаль" (Франція), (соціальна драма. Остання роль Гійома. Він прекрасний. Як і актор-хлопчик. Але фільм звичайний), "Просте серце" (Франція) (утримаюсь від коментарів. Стиць-пиздиць.)

Кращий молодий актор Жольт Ангер за фільм "Слідчий" (Угорщина) (і актор, і фільм - відмінні. Після сербів були моїми фаворитами)

Гран-прі розділили "Шультес" (не бачила) та "Будда вибухнув від сорому" (непогано, очікувала на такий результат. Але не вражена. Діти - супер). Цікаво, як вони ділитимуть оленя)

как раз хотела сегодня сходить на Гадерсфилд и не пошла((

Екатерина Андреевна, даремно.
Обов"язково роздобуду цю стрічку для своєї колекції.

Добавлено через 26 секунд
Східно-європейське кіно - моє улюблене:in_love:

Добавлено через 3 минуты
як допишу, закину свій детальний звіт)
може комусь цікаво буде

Яся, та понимаю:crying: если найдёшь, выложи плиз:agree:
а я вообще люблю европейское кино:smile:

европейское кино
українське кіно теж європейське. Це такий собі натяк:stupid:

Східно-європейське + скандинавське + британське - :in_love:

Терпіти не можу балакучих італійців (я про сучасників, звісно ж). Французи теж рідко радують.

Добавлено через 27 секунд
Все, пішла звіт писати.

Яся меня опередила :sad: Думал, как меня тут все ждут и как же все мне обрадуются. Что ж, на восемьдесят девять процентов разделяю впечатления Яси от фильмов-победителей.
В целом, я доволен результатами, соответствие между решением главного жюри и моими собственными вкусовыми предпочтениями весьма велико. Очень доволен победой Голышо, рад, что было отмечено немецкое Приглашение, редкий в нынешнем студенческом конкурсе пример по-настоящему хорошо снятого кино со своей атмосферой. Отлично, что главную роль получил актёр из Следствия- образец выразительного исполнения внешне практически безэмоционального героя. Получивший диплом израильский Элико мне понравился- фильм, в общем-то, весьма прост, однако там очень хорошо, правдоподобно передана агрессивная атмосфера ночных клубов, узнаваемые, выразительные характеры, да и идея религиозного покаяния, выраженная пускай и совсем прямолинейно, но очень эмоционально. На мой взгляд, зря дали приз Красному- замечательные мальчик и чёрный котёнок в главных ролях, начало очень забавное, но эта котовасия с нитками выглядела искусственной, что сюжетно, что визуально. Сегодня воскресенье!- одна из моих любимых короткометражек на конкурсе, замечательно передаёт унизительную зависимость ребёнка от взрослых и от собственных комплексов. Не клади трубку, получивший приз зрительских симпатий, в самом деле, очень зрительское, остросюжетное кино с хорошей историей и остроумными диалогами. Рене мне как-то больше понравился к концу, в принципе, фильм передаёт одиночество и боль безумца, но непонятно, почему авторы посчитали, что зрителю будет интересно слышать бессвязную тарабарщину его внутреннего монолога и следить за унылым визуальным рядом. Там был другой конкурсный фильм, вылетело из головы название, о человеке, впавшем в прострацию после гибели дочери, чьё сознание выхватывает только обрывки окружающей реальности, кажущейся ему неясной, чуждой, ненужной- тоже не идеальное кино, однако с сюжетом, интересной перетасовкой флешбеков и эффектным завершением. Версаль- что ж, поклон покойному Гийому, сам фильм был, в общем-то, не плох, но не выделялся из череды таких же хорошо снятых, мрачных остросоциальных фильмов о тяжёлом детстве. Просто счастлив, что сербский фильм получил приз как лучший в полнометражной программе. Будда- тот случай, когда аплодируешь чужому фавориту- среди всех злободневных фильмов о несчастиях детей в современном мире этот был лучше всего снят и разыгран, самый трогательный и пронзительный, пускай затянутый и с несколько плоскими метафорами- ну, ведь режиссёр из Ирана, и ей всего 19. Заочно люблю Шультеса, рад, что на нашей "Молодости" победил фильм, который очень высоко оценили критики России и Украины.
Диплом Простому сердцу- ложка дёгтя. Этот фильм просто клеймо профнепригодности режиссёра и пятно на репутации жюри.

як допишу, закину свій детальний звіт)
може комусь цікаво буде
Ты тут давай не кокетничай а поскорей дописывай и выкладывай :no: Сил нет никаких ждать, о разделе бы подумала, эгоистка.

MadLis, :wow: :applause: :beer: Вообще, в большинстве случаев ощущение, что кто-то мои впечатления изложил)) Я даже хотел процитировать фразу "на улицах бесчинствовали нечёсанные юнцы"))) Три обезьяны и в самом деле вчера едва выдержал, удивительный диссонанс отличных съёмок и превосходной игры с примитивным и откровенно скучным действием. Про Бумажного солдата хочу потом отдельно написать, очень, очень неоднозначное впечатление. И очень рад, что тебе понравился Некролог)))))

Терпіти не можу балакучих італійців (я про сучасників, звісно ж).
Мне, кстати, нравятся некоторые современные фильмы- Комната сына Нанни Моретти, которая получила главный приз на Московском МКФ, Краешком крыши, режиссёрский дебют очень хорошего актёра Кима Росси Стюарта, который был в конкурсе "Молодости" в 2006-м, об одиночестве детей безумных родителей- никто не видел? А то у меня два знакомых-интеллектуала пренебрежительно отзывались об итальянских страстях-мордастях, а для фильм стал сильной эмоциональной встряской. В целом же, пожалуй, соглашусь, итальянцы в последние годы перебарщивают с трагедийностью.

Добавлено через 35 секунд
MoriTuri, фрейдистские оговорки :dontknow:

Добавлено через 22 минуты
Хочу добавить насчёт Некролога- актёр, исполнивший в нём главную роль, сыграл также и в Хадерсфилде, совсем не похожего героя, яппи нервического склада.

Ну от вам і мої враження. Безсоромно скопіпащені з власної жежешки. Так що не дивуйтесь щоденниковій стилістиці.

записки кіномана: день перший

Коли доводиться проводити тривалий час в російськомовному середовищі, мене починає клинити. От і зараз хвилини зо дві думала, чи не є слово "записка" русизмом. Навіть до словника зазирнула. Не є. Зате який у слова шикарний синонім - цидулка. Обожнюю українську мову)
Кодова назва "день перший" не зовсім вірна. Адже фестиваль відкрився у соботу. Про нього кілька слів окремо. Почну з того, що запрошення мені роздобувало море людей. Я навіть не знаю, чи не даремно вони доклали стільки зусиль? Відкриття було провальним. Тому що був присутній Віктор Андрійович. Тобто на вході нас обшукували, перевіряли металодетектором, а сумки - рентгеном. Цілу годину я простояла в натовпі, який розростався в геометричній прогресії. І все це заради того, аби посидіти на балкончику, спостерігаючи за мурашками на сцені. Ху із ху доводилося хіба вгадувати)
Ющенко прочитав провальну промову. Одразу видно, що він нічого, окрім "Свободи" Савіка Шустера не переглядає. А Роман Гургенович... Люблю його "Польоти уві сні і наяву". Завжди ссилаюся на нього, коли мене питають про українське кіно. Але "Райські птахи"... Збоянився Балаян. Порадувала хіба що "Даха Браха".
А в неділю я нікуди не потрапила.
Фільми... Як завжди, 80% лайна, 15% посередності, а 5% - прекрасних робіт. Прекрасною була британська робота "Блокскі". Довершена, із чарівним фортепіанним саундтреком. І, що головне, це був ФІЛЬМ. Дрантя, куди дівся головний принцип "Молодості" - фільми лише на кіноплівці? Таке враження, що половину робіт знімали режисери-дальтоніки ( має ж бути якийсь баланс) і оператор явно з бодуна. Все стрибало і тремтіло. Від цього домашнього відео в мене очі мало на лоба не повилазили.
А потім Сашка Доерті віддав мені свого квитка на славнозвісну документалку про Путіна. І поки я думала іти на неї чи ні (до сеансу залишалось близько 2 годин+дивитися кіно з ранку до вечора без перерви ой як важко), мене під руку підхопив знайомий режисер і завів у сусідній зал. Отак просто, на шару, я переглянула неймовірно нудну румунську документалку про життя молдаванських селян. Але, як не дивно, нудота та затягнутість стрічки нівелювалася шоком від того, як там живуть люди. Опісля сеанса для тих, хто цю нудоту висидів, був фуршет, де Яся "проєбала едж" (с) келихом шампанського, позаяк а) вона вмирала від спраги; б) її підло кинули зі стипендією і навіть на водичку нашкребсти не вийшло. Ну і напригощалася всілякими фруктами-цукерками в компанії київського сінемафільного бомонду.
Із мінусів цьогорічного фесту хотіла би виділити те, що субтитри писав повний йолоп. "Соромлива дівчина", "стучати в двері", "йож тобі в ногу" спочатку викликали посмішку, а потім і роздратування. А ще до залів тепер запускають лімітовано. Якщо минулого року можна було сидіти на сходах і валятися під екраном (найкрутіші місця, серйозно), то тепер ті, хто не встиг, залишаються з носом. Саме тому я і не потрапила на короткий метр у неділю. Не впустили.
Поки ніби все.
А, я ще з Арманом Ассанте говорила. Вірніше, він говорив, а я марно намагалася зрозуміти бодай щось із його омериканської балаканини і мовчки усміхалася. Вигляд у мене був преідіотський. Сподіваюся, він не подумав, що я страждаю на якісь розумові відхилення :stupid:

день другий

Показували професійні короткометражки. І справді, із студентськими не порівняти. На одній з них я навіть всплакнула. От тільки анімація чомусь не радує. Мало, дуже мало її цього року.
Побачені фільми описувати не буду. Значить, пора закінчувати свою писульку. Додам лише те, що я обожнюю фестивальну атмосферу. Не уявляю, як можна таке пропускати? Не сидіти у залі цілісінький день. Не дивитися кіно так, щоб аж контактні лінзи пересихали та відклеювались від очей. Не ходити по кінотеатру, щоразу кидаючись на шию черговій людині, з котрою ти вчишся/разом вступала/просто знайома і т.д. Не намагатися провести на покази побільше своїх приятелів. Не підколювати режисерів, котрі відзняли справжнє лайно. Не сидіти на сходах в перервах між програмами, попиваючи каву і обговорюючи з ким-небудь і що-небудь, але обов'язково про кіно. Цих "не" цілий мільйон. Жаль тільки, що "Молодість" всього одна.

день третій

Відчуваю, що вже трохи притомилась.
Приміром, сьогодні вирішила поспати зайві пів годинки замість того, аби їхати на перший сеанс. Чесно кажучи, не шкодую. Хоча, кажуть, фільм (американський, "Гітара") був непоганий.
Відзначився день початком показу повнометражних фільмів. Переглянула іранський, "Будда вибухнув від сорому". Режисер, Хана Махмальбаф, зовсім молода дівчина. Надзвичайно енергійна та емоційна. Власне, фільм шедевріальним не назвеш, але своє завдання він виконав. Дитячою грою було показано те, від чого би вибухнув не лише Будда, а й Христос, Аллах і всі можливі та неможливі боги. І діти грали шикарно. Сама працювала зі школярами і знаю, як це складно. А тут деяким і по 5 років було. Ну а негатив один: всі фільми, а східні особливо, грішать неймовірною затягнутістю. Кожен з них ще рази зо 3 перемонтувати треба.
Про наступний фільм, "Маленьке життя" Жовни (Україна, на жаль) можна писати та писати. Але всі ці слова можна вмістити в два - епік фейл. Коли волонтер роздавав голосувалки (папірчик із балами від 1 до 5), Рома блайндблайндблайнд (антайтлд) видав геніальну фразу: "А де варіант "єбанута тварюка" ?" :ступід:
Власне, приблизно таку рецензію фільму я і дала в інтерв'ю. Ги. Слухайте мене на радіо "ЕРА"))
Завтра буде новий день, нові фільми і нові враження.

день четвертий і п'ятий

Нема сил. Нема слів. Все завтра.
Але, якщо коротко, це - одна з найслабших програм за останні 4 роки. Чесно-пречесно.
Всі надії на завтра.

завершення

Я вже збилася з рахунку. Мав би бути сьомий день із моїх записок. Дідько з цим усім. Напишу все одним великим та детальним постом. Постараюся не повторюватись.

Отже, таки так, 38 "Молодість" вийшла доволі слабенькою. Не можу назвати жодного фільма, котрий би вразив/шокував.
Хоча ні, брешу, "Маленьке життя" і вразило, і шокувало. Мені ще ніколи не було так соромно за наше кіно. Юрій Макаров єдиний, хто не побоявся сказати про це відверто перед десятками камер та мікрофонів. Сам режисер, Жовна (він ще судить сценарний конкурс "Відкритої ночі") виставив себе повним дурнем. Ось як він презентував свій фільм:
- У цій стрічці немає насильства. Тут не трахаються. Ви не побачите бризків крові та сперми. Колись у цьому кінотеатрі показували "Соляріс" Тарковського. Половина залу не досиділа до кінця і вийшла. Якщо на моєму фільмі не вийде стільки ж людей, значить, він провалився.
Половина зала таки вийшла. Але не тому, що поставила Жовну на один рівень з Тарковським, адже він мав на увазі саме це. Типу, Тарковський - геній, а геніїв зрозуміти дано не всім. Фільм був справді жахливим. Історія про голодомор? Ні, тему зачепили лише поверхнево. Історія про "маленьке життя" Пилипка? Чорта лисого. Я скажу вам, про що насправді був цей фільм. Про самозакоханих невдах-кінематографістів, котрі є членами одноіменної спілки, прописані в "Будинку кіно", точніше, у генделі, котрий там знаходиться. Котрим зрідка вдається роздобути кошти на якісь проекти, політично вигідні на данний період (цьогорічна "Молодість" чатину програми присвятила голодомору). І ці гроші витрачаються на зйомки сценаріїв, позбавлених драматургії (оскільки ці невдахи самі їх і пишуть), на бездарних акторів, серед яких обов'язково мусить засвітитися сам режисер і третина його сім'ї. На зйомки вікон із різних ракурсів. І на безкінечні панорами бричок, котрі проїжджають з верхнього правого кутка кадру у нижній лівий. Повільно так. Дуже повільно. І все.
Сьгодні була на закритті. Скажу, що "Дах" був надзвичайно понурим та банальним, краще би просто зіграла "Даха Браха". Зате Льоня Космос був на висоті. Що не слово - то вибух реготу глядачів. І, що найсмішніше, сам Черновецький явно не розумів, у чому причина такої бурхливої реакції.

Ось список призерів, після якого я повернуся до власне кіно.

Кращий студентський фільм "Голешово" (Болгарія/ Великобританія)
Кращий проф. короткометражний фільм "Рене" (Швейцарія)
Кращий повнометражний фільм "Гадерсфілд" (Сербія)
Дипломи отримали фільми: "Еліко" (Ізраїль) , "Запрошення" (Німеччина), "Сьогодні неділя!" (Франція) , "Червоний" (Колумбія), "Версаль" (Франція), "Просте серце" (Франція)
Кращий молодий актор Жольт Ангер за фільм "Слідчий" (Угорщина)
Гран-прі розділили "Шультес" (Росія) та "Будда вибухнув від сорому" (Іран)

Мої враження про студентське кіно:
повторюся, поява робіт у відеоформаті аж ніяк не плюс. Як ніхто інший усвідомлюю, що відзнятися на плівці у нас ой як нелегко і дорого. І цифрове відео дозволяє брати участь у фестивалі талановитим, але позбавленим доступу до плівки людям. Ну і будь ласка. Але судіть це відео в окремій номінації.
Надзвичайно велика кількість мотлоху. Сподобалося відзначене журі "Запрошення". Тема самотності була однією із найпопулярніших. Імхо, у цій роботі її передали свіжо і без штампів. Як на студентське кіно. Картинка була якісною, актори типажними (Доерті напевно сподобалася дівчина з ягідками, чи чим там))). А саундтреком звучав свінг) Про "Блокскі" я вже казала. Жаль, що він не отримав нічого. Обожнюю фільми, відзняті у абсурдно-бурлескно-фарсових традиціях. Мила кіношка. Неможливо не згадати ряд епік фейлів, таких як казахстанська "Школа" або німецькі "Диявольські образи". Тема школярів-терпил особисто мене не зачіпає. Особливо тоді, коли вона розкрита таким чином. Тобто не розкрита ніяк. Із українських були представлені "Отроцтво" та "Дощ". Перший я бачила лише на "Відкритій ночі". Сенсу тоді не вловила. Що хотів сказати режисер? Що любить Чехова? Або ж я просто погано пам'ятаю сюжет. "Дощ" переглянула рік тому. Визнаю, що він зроблений непогано (впринципі, непогано зроблені обидві роботи, це радує). Але мене він не зачепив. Поза конкурсом пустили роботу режисера з моєї паралелі, так от вона мені цікавіша. Хоч і зовсім інша і за жанром, і за стилістикою.

Професійний короткий метр:
найбільше мені сподобалася американська "Слава на морі". Світла історія, візуально та музично прекрасно виконана. І післясмак після неї приємний та радісний. А для фестивалів, які за традицією шокують брудом, це рідкість. "Тоні Зіа" вийшов милим та безпретензійним. Чимось нагадав "Пенелопу" із Крістіною Річчі. Абсолютно прокатний варіант. Мені здається, сподобався би багатьом. "Сьогодні неділя!" - поставила би міцну четвірку. Фільм на рівні. Надзвичайно сподобався фільм "Кава з молоком". Раджу переглянути його всім гомофобам)) Ніби і сюжет не надоригінальний - звичайний трикутник із пари (нехай і гомосексуальної) та ревнивої дитини. Але наскільки щирий та непошлий. Сподобалися також "Сара" та "Не клади слухавку". Перший за психологізм та драматичність, другий за...та просто цікаво вийшло. І з гумором. Не зважаючи на сюжет, також не позбавлений драми. Було і лайно. Приміром, "Золота нитка" або "Гарний день для плавання". А про призера, "Рене", говорити навіть не хочеться. Не те щоби зовсім жах. Просто нудно. Я не фанат закадрового голосу. Герой монотонно бубнів 29 хвилин. Але, зізнаюсь, деякі моменти мене зачепили. І все одно, на приз він не тягне.

Повний метр:
я вже писала про "Будду...". Тепер щодо "Простого серця". Стиць-пиздиць. Немає слів. Хотілося підбігти до когось із журі і просто потрусити за плечі. Мовляв, чи ви сліпі, чи прикидаєтесь? Адже це верх непрофесіоналізму. До маразму ідіотська драматургія. Історія зачіпає за живе хіба що тим, що мимоволі співчуваєш Сандрін, оскільки її участь у цій картині наштовхує на підозри про фінансові проблеми актриси. І ще фільм вийшов доволі фантастичним: де ще ви побачите вічний одяг, який не міняється і не зношується впродовж 10 років мінімум?
Програма загалом вийшла соціальною. Дві картини, "Бій" та "Версаль", тиснули на однакові кнопки у головах глядачів. Обидві вийшли непоганими. "Бій" був жорсткішим. Зате "Версаль" став останньою роллю Гійома Депардьє. Вічна йому пам'ять. Ну і діти...Слід зазначити, що всі діти з усієї програми фестивалю, окрім Пилипка з "Маленького життя", відмінно впорались із своїми ролями. Молодці.
У мене було 3 фаворити:
1. "Гадерсфільд". Сербія. Східно-європейське кіно. А воно одне з моїх улюблених. Харизматичні характери. Гуморні та гострі діалоги. Тема "людини дощу" - один із героїв, Іван, душевнохворий. Настільки привабливий і сильний образ. Фільм представляв один із акторів. І я рада, що наважилася підійти до нього. Поговорили, трохи посміялися з інтернаціональності матюків. Взагалі, надзвичайно приємний дядько. Також я супроводжувала нашого Сашу на інтерв'ю із паном Миролюбом, не пам'ятаю, як його правильно назвати, одним словом, він пов'язаний із сербським кіно. І дізналася багато цікавого. Зокрема те, що пресконференції - це набір тупих питань від неадекватних журналісток із декольте нижче пупка.
2. "Слідчий". Угорщина. Шикарний чорний гумор. Такий собі нуар. Дуже і дуже. Актор, котрий отримав приз, справді був пречудовим.
3. "Чудово. Пречудово". Японія. На мій погляд, незаслужено зостався в тіні.
Всі три фільма шукатиму в мережі. Вони того варті.

Стосовно інших подій в рамках фестивалю: відзначу польські короткометражки та "Празьку весну" - приємно дивитися нарешті кіно, а не читати ідіотські субтитри. Жаль, що не вийшло додивитися жодну з програм. Пізнувато було. Ну і досі знаходжуся під враженням від майстеркласу Алли Демідової. Говорила вона розумні речі. Хоча мене трохи насторожують всілякі орієнтальні приколи із чакрами, її захоплення екстрасенсами та психічними енергіями. І все ж, Демідова прекрасна. До всього ще і язва)

На закритті показали примітивно-наївний фільм "Румба". Із пласкими жартами, але від цього він вийшов ще більш чарівним. Колись його автори вже привозили "Айсберг". І там, і там зіграла та ж сама актриса. Обожнюю таку фактуру. Супер.

Ну і все. Спати хочеться. Можливо, допишу ще щось. Колись.

А поки лише подякую всім, хто склав мені компанію. Особливо Доерті. Він був асбсолютним фанатиком, я лише на половину. І майже всю програму ми все ж таки переглядали разом.

Просто не знаю, что сказать. Текст не нуждается не то что в комментариях, но, на мой взгляд, он так хорошо написан, что воспринимается и безотносительно к самому фестивалю, а это редкость. Обожаю такие вот эссеистические заметки, мой любимый журналистский жанр, наверно. Вот серьёзно, прочёл на одном дыхании- наблюдательно, остроумно, очень остроумно и исключительно профессионально. И мне очень приятно, что в большинстве случаев превосходно передаёт мои собственные впечатления от просмотренного и происходившего, взять хотя бы абзац про Демидову.

Яся, ну, типа :agree::

Добавлено через 28 секунд
Да что там!.. Яся, :blessing_kiss:

Doerty, приємно, звісно, але ти перебільшуєш. Взяти до уваги хоча б те, що писалося все о такій от порі, тоді, коли в мене вже злипалися очі. Тисячі ачєпяток та стилістичних помилок))

Ще раз за все дякую:beer:

Ну вот, насамокритиковалась, пока я перечитывал текст по второму разу. Ну вот правда, ощущение от самого текста, как от фестивальных блогов российских критиков вроде Волобуева и Зельвенского, только ты куда интеллигентней выражаешь негатив, не утрачивая сарказма. То, что я сам присутствовал на прохождении мероприятия, только усиливает это впечатление.

Добавлено через 1 минуту
Вообще, лишний раз убеждаюсь в справедливости своего отношения к Интернет-журналистике- несмотря на тонны виртуальной макулатуры Сеть порождает новые, мобильные, оперативные, созвучные духу и атмосфере времени жанровые формы, позволяет зафиксировать по-настоящему талантливые тексты, которые в противном случае просто сгинули бы в устном обмене мнениями.

:shy:

Добавлено через 1 минуту
я повиправляла помилки))
А ще, хоч я і втомилася, мов собака, все ж таки трішечки жаль, що все вже закінчилося..

А ще, хоч я і втомилася, мов собака, все ж таки трішечки жаль, що все вже закінчилося..
Мне тоже. Даже то, что завтра не нужно вставать в восемь, не утешает :dontknow:

Я вот сейчас подумал, что это парадоксальным образом лишний раз подтверждает, что жизнь гораздо интереснее искусства- просмотр большинства фильмов был сомнительным удовольствием, но фестивальная атмосфера- и компания- были неотразимы.

просмотр большинства фильмов был сомнительным удовольствием, но фестивальная атмосфера- и компания- были неотразимы.
:agree:

Добавлено через 46 секунд
Приклеїла записку на двері кімнати, щоби мене не будили. Так що тримайте кулаки, може висплюся:stupid:

Я сегодня смотрел сопливые мелодрамы и теперь всех (и всё) люблю. :in_love:

Сарказм Яси и бесконечные хвалебные оды Доэрти особенно. Это так мило :crying: :in_love:

Назад
Зверху