MoriTuri
rubber bullets
Ніка Турбіна
мабуть занадто пафосно підписав тему, але все ж -- про цю дівчинку чули мабуть усі, хто хоча б трохи прожив у СРСР. там вона свого часу була "зіркою".
для тих хто не в темі -- дівчина, яка починаючи з віку 4 років писала цілком дорослі вірші з тематикою, що трохи віддає Дістортед Юнітом, принаймні мені так здалося.
пару прикладів
розводити тут велику дискусію про її важку долю, те, що її використовували, її ясновидство, позаземне походження, десятки спроб самогубства, алкоголізм, героїнову залежність і нарешті самогубство, я думаю не варто, зупинимось лише на творчості.(але біографію і статті все таки почитайте, якщо вас раптом зацікавить ця тема)
з приводу цього, у мене особисто виникає питання -- чи можна її вважати повноцінною "дорослою поетесою" чи все таки варто сприймати лише як маленьку дівчину-вундеркінда, яка писала унікальні вірші, але з ремаркою ЯК ДЛЯ СВОГО ВІКУ?
ось дуже змістовний сайт про її творчість та її саму http://turbina.felodese.org/
мабуть занадто пафосно підписав тему, але все ж -- про цю дівчинку чули мабуть усі, хто хоча б трохи прожив у СРСР. там вона свого часу була "зіркою".
для тих хто не в темі -- дівчина, яка починаючи з віку 4 років писала цілком дорослі вірші з тематикою, що трохи віддає Дістортед Юнітом, принаймні мені так здалося.
пару прикладів
«Жизнь моя -- черновик,
На котором все буквы --
Созвездья.
Сочтены наперед
Все ненастные дни.
Жизнь моя -- черновик.
Все удачи мои, невезенья
Остаются на нем,
Как надорванный
Выстрелом крик».
«Помогите мне запомнить
Все раздумья и сомненья.
Дайте руку!
Я хотела б
Сердца ощутить биенье».
Я, как сломанная кукла.
В грудь забыли
Вставить сердце.
И оставили ненужной
В сумрачном углу.
Я, как сломанная кукла,
Только слышу, мне под утро
Тихо сон шепнул:
«Спи, родная, долго, долго.
Годы пролетят,
А когда проснешься,
Люди снова захотят
Взять на руки,
Убаюкать, просто поиграть,
И забьется твое сердце...»
Только страшно ждать.
Как больно, помогите,
В глазах беда.
Но годы-паутинки
Растают без следа.
Рукой не обопрешься --
Душа пуста.
По волчьим тропам бродит
Моя звезда
Я - полынь-трава,
Горечь на губах,
Горечь на словах,
Я - полынь-трава...
И над степью стон.
Ветром окружён
Тонок стебелёк,
Переломлен он...
Болью рождена
Горькая слеза.
В землю упадёт -
Я - полынь-трава...
розводити тут велику дискусію про її важку долю, те, що її використовували, її ясновидство, позаземне походження, десятки спроб самогубства, алкоголізм, героїнову залежність і нарешті самогубство, я думаю не варто, зупинимось лише на творчості.(але біографію і статті все таки почитайте, якщо вас раптом зацікавить ця тема)
з приводу цього, у мене особисто виникає питання -- чи можна її вважати повноцінною "дорослою поетесою" чи все таки варто сприймати лише як маленьку дівчину-вундеркінда, яка писала унікальні вірші, але з ремаркою ЯК ДЛЯ СВОГО ВІКУ?
ось дуже змістовний сайт про її творчість та її саму http://turbina.felodese.org/
- Опис
- дар чи прокляття?

...