Жан-Поль Сартр / Jean-Paul Sartre

французький філософ і драматург (1905 - 1980)
  • Автор теми Автор теми untitled
  • Дата створення Дата створення

untitled

naiv.super
Ім'я
рома
Стать
чол
Вік
41
Адреса
forbidden planet
Повідомлення
1 647

Репутація
2 558

Жан-Поль Сартр / Jean-Paul Sartre

12344.jpg

jean-paul_sartre.jpg

Жан-Поль Шарль Емар Сартр (фр. Jean-Paul Charles Aymard Sartre; 21 червня 1905, Париж — 15 квітня 1980) - французький філософ, драматург, письменник. Сартр був одним із найвідоміших і найвпливовіших мислителів сучасності. У творах Сартра поєднуються літературні і філософські погляди. У своїх ранніх філософських працях він зосереджується на емоціях, уяві та природі особистості

Біографія вікі
У 1929 році він закінчив Вищу нормальну школу й упродовж 1931–1945 років викладав у різних ліцеях (йому довелося зробити короткочасну перерву в зв’язку із службою в Збройних силах і перебуванням у військовому полоні).
Сартр сам оповідає про своє дитинство у написаних наприкінці життя спогадах («Слова»), вкрай критично й іронічно. Немає нічого сентиментального в споминах про матір і дідуся, хоча видно, що його, єдину дитину в непогано влаштованій буржуазній сім’ї, сирітку (батько рано помер), всі шалено любили. Малий Жан-Поль виріс хлопчиком вкрай пещеним, зіпсованим надміром піклування, але якийсь внутрішній опір зробив його змалку гіперкритичним до далеких і близьких, змушував гостро відчувати фальш навіть там, де вона була природним перебільшенням щирих почуттів. Сартр не виносить блазнювання майже так, як не терпить бруду. Втім, він по-справжньому любив своїх близьких (до речі, це була сім’я ельзасців Швейцерів, з якої вийшов і великий гуманіст, знаменитий місіонер Альберт Швейцер). Критичність означає відчуття нечистоти, а життя людське повне бруду; людина — не янгол, вона — і музика, і щедрість, і егоїзм, і грубість, і поезія, і фізіологічні відправлення. Коли любиш людину, любиш її разом з усіма її непривабливими інтимними деталями.
Великі прозові цикли Сартра переважно незакінчені, як і останній філософський задум — книга «Критика діалектичного розуму» (її виданий 1960 року перший том так і не мав продовження). Сартр увесь час прагнув створити щось грандіозне; його філософський трактат «Буття і ніщо» вражає не стільки своїм обсягом, скільки тим, що ця ґрунтовна праця написана в окупаційному 1943 році учасником руху Опору. Зрештою, важко назвати кращий філософський твір Сартра: чи це його дослідження про буття, чи скромна лекція «Екзистенціалізм — це гуманізм», прочитана 1946 року. Саме після її публікації захоплення Сартровим «екзистенціалізмом» стало повальним.
В 1964 році Жан-Поль Сартр став лауреатом Нобелівської премії (література). Але він відмовився прийняти цю нагороду, заявивши про своє небажання бути чим-небуть зобов’язаним будь-якій соціальній інституції. В тому ж році Сартр заявив про свою відмову від літературної діяльності, назвав літературу сурогатом дійсного перетворення світу.
Творчість Жана Поля Сартра відбиває тенденцію усього двадцятого століття й тим, що у ній він звертався безпосередньо до особистості кількох персонажів культури у своїх кількох біографіях: Флобера, Жане, Бодлера тощо. Увага до людини, її вчинків та її творів пов'язана із бажанням пояснити епоху, та навпаки, аби від епохи повернутися знову до пояснення людини. Так чи інакше, наша сучасність позначена особистістю Сартра. Але визначаючи ряд "гуманістично налаштованих шанувальників культури", поруч з ім'ям Сартра завжди з'являється ім'я Теодора Адорно.

Основна концепція творів
«Нудота»
У своїх ранніх філософських працях Сартр зосереджується на емоціях, уяві та природі особистості; ці ж проблеми він розглядає й У своєму першому романі «Нудота» («La Nauseґe», 1938) він зосереджується на емоціях, уяві та природі особистості, показує свою глибинну відразу до буржуазного суспільства. Життя володіє по-сартрівськи принциповою "відкритістю" і потребує певної завершеності. Антуан Рокантен, герой роману , який нічого не писав, окрім історичних нарисів і щоденника у фіналі роману вирішив написати книжку, створити роман: "Так. Книжку. Спочатку, звісно буде нудна, втомлива праця, яка не увільнить мене ні від існування, ні од відчуття, що я існую. Але настане така мить, коли книжку буде завершено, все буде позаду, і тоді трохи ясного світла проллється на моє минуле. І, може, в цьому світлі я дивитимусь на своє життя без відрази й огиди… і в минулому -- лише в минулому -- я прийму себе як блудного сина".
«Критика діалектичного розуму»
У своїй основній теоретичній праці з проблем політики «Критика діалектичного розуму» («Critique de la raison dialectique», 1960) він спробував поєднати екзистенціалізм з марксизмом. У «Критиці діалектичного розуму» Сартр зосереджується на одному рівні – рівні філософії історії. Він пропонує модель діалектичного розуму, в межах якого волю кожного індивіда слід розглядати як складник тотальної історії. Блиск Сартрової оцінки індивідів затьмарює цю вищу мету, повне виправдання якої було залишено для іншого тому (котрий, знову ж таки, так і не з’явився). Але другий рівень трактату ще раз демонструє справжнє лице Сартра як мораліста. Він різко протиставляє людських істот, що потрапляють до певних «категорій» і до «згуртованих груп».

Основні твори
«Нудота» («Нудота», 1938)
«Мур» («Le Mur», 1939)
«Брудними руками» («Le Mains sales», 1948)
«Дороги свободи (Незавершена тетралогія)» («Les chemins de la libert, 3 vols», 1945—1949))
«Критика диалектичного разуму» («Critique de la raison dialectique», 1960)
«Мухи» («Les Mouches», 1943)
«Слова» («Les Mots», 1964)
«Екзистенціалізм — це гуманізм» («L'existentialisme est un humanisme», 1945)

Просто геній і один з улюбленних письменників:pray:
Писати про такі складні речі і так доступно виходить мало в кого, тільки в дійсно обдарованих людей. якщо вірити його автобіографічному роману Слова, хлопець навчився читати не з букваря, а з досить серйозної класичної літератури. І коли Пані Боварі в нас по шкільний програмі вивчають в заключних класах школи, Сартр самостійно прочитав його в 6-річному віці. В тому ж віці він вже планував написання романів.
Улюблене і поки прочитане Шляхи свободи, Нудота, Слова та Збірка оповідань Стіна

Опис
французький філософ і драматург (1905 - 1980)
Останнє редагування модератором:
Re: Жан-Поль Сартр / Jean-Paul Sartre

Уважаю Камю намного больше, и его творческий путь мне поинтереснее, чем Сартровский.
Но "Тошнота" - очень сильное произведение. Кроме философского подтекста (экзистенциальных штучек), там здорово описывается город, что сближает произведение в какой-то степени с урбанистической литературой. А это мне всегда близко. Отчасти поэтому и Bark Psychosis в музыке - самое то для меня:)

блін, і драматургія в нього теж чудова, давно так нічого не чіпляло:pray:

новеллы у него больше всего люблю. замечательный писатель

Только начал читать Тошноту-и нашел единомышленника.Автор понимает,что такое одиночество,именно то,что ощущаешь при ней-совпадение моих собственных эмоций с эмоциями главного героя меня сильно удивило,никогда не встречал ничего подобного у писателей.

Аналогичная ситуация=)

Добавлено через 17 минут
От я недавно прочитала п"єсу "Диявол і добрий Господь". Мені дуже сподобалось, цікаво річ. Мені здається що в цій п"єсі приховано багато ідей та значень, тому я хотіла спитати всіх хто прочитав її що саме вони зрозуміли і які ідеї для себе запам"ятали. Як ви думаєте, яка її головна думка?

Для тих хто не прочитав - раджу удостоїти вашою увагою. Особливо тим хто цікавиться теологічними питаннями і також переконаним атеїстам.

про релігію в нього у "Словах" чудово сказано

Один из самых любимых авторов, задумался, чтобы о нём написать, но, по счастью, вспомнил, что уже отписывался.

ооо
еще не читал этого... "мракобеса"
надо бы восполнить этот пробел
но всему свое время...

Но с тобой, Doerty, не соглашусь насчет увиденного тобой ожидания смерти у главного героя. Это одно из сильнейших произведений об Одиночестве, но вовсе не об "умирающем" человеке.
Виноват, только сейчас увидел. Я и не имел ввиду "Тошноту", эта тема часто поднимается в других произведениях Сартра.

:up:

його тексти насичені водночас і легкістю, і прихованою незрозумілістюю.Певно ця незрозумілсть і є його "фішкою".Розраховане на те щоб,в Юсбі автора вставляли свою флешку)

і прихованою незрозумілістюю.Певно ця незрозумілсть і є його "фішкою".
Все популярно пояснено в роботі "Екзистенціалізм - це гуманізм". Сартр був послідовним у своїх поглядах, які безпосередньо відображалися в його художній творчості.

о, не думала, що про Нього тема є, мило...
взагалі він для мене Бог літератури (хоча справа тут зовсім не в майстерності),
трохи не сподобалось оте про "фішку", мені здається, що то зовсім не в тому справа Сартр ніяких фішок не шукав, просто собі писав те про що думав і його література - це він сам

Сартр був послідовним у своїх поглядах, які безпосередньо відображалися в його художній творчості.
Во взглядах, возможно, только они подчас вступали в конфликт с его собственными произведениями. Для меня в этом смысле очень показательна пьеса "Грязными руками", по сути, уничтожающая критика левых, хотя он вовсе не собирался их критиковать и был очень удручён негодующей реакцией своих товарищей по коммунистическому движению.

його література - це він сам
Ну, мне кажется, так можно сказать о практически любом авторе. И, скажу банальность, это будет и правдой, и неправдой одновременно.

правда,
але малось на увазі, що він насправді таким був, не стараючись внести щось нове
або ще гірше, як сучасні графомани своєю "психологічною" чи як вони там називають прозою повимахуватись "потоками своєї свідомості" і всякими псевдо"фішками"(отут якраз пасує)
і взагалі майже вся суч.укр.літ. мене вбиває

по сути, уничтожающая критика левых, хотя он вовсе не собирался их критиковать и был очень удручён негодующей реакцией своих товарищей по коммунистическому движению.
Наскільки я пам"ятаю, його ставлення до "товарищей по коммунистическому движению" різнилось протягом життя, бо ґрунтувалось на безпосередньому аналізі подій, що тогочас відбувалися. Це нормально. Ба більше, було б дивно якби воно не мінялося, це було б просто глупство. Політичні погляди, зокрема ставлення до лівих, треба розуміти в контексті років, коли був написаний твір.

Добавлено через 1 минуту
і взагалі майже вся суч.укр.літ. мене вбиває
ну це атдєльная тєма :)))

правда,
але малось на увазі, що він насправді таким був, не стараючись внести щось нове
або ще гірше, як сучасні графомани своєю "психологічною" чи як вони там називають прозою повимахуватись "потоками своєї свідомості" і всякими псевдо"фішками"(отут якраз пасує)
Согласен, он действительно не стремился поразить мир формалистским новаторством.

Наскільки я пам"ятаю, його ставлення до "товарищей по коммунистическому движению" різнилось протягом життя, бо ґрунтувалось на безпосередньому аналізі подій, що тогочас відбувалися. Це нормально. Ба більше, було б дивно якби воно не мінялося, це було б просто глупство. Політичні погляди, зокрема ставлення до лівих, треба розуміти в контексті років, коли був написаний твір.
Я говорил не об этом- он совершенно серьёзно полагал, что пьеса ничем не очерняет левых, и был удивлён и раздосадован, когда все, включая левых, восприняли это совершенно иначе.
Такое довольно часто бывает, на самом деле. У Довженко, к примеру, можно найти немало эпизодов, очень точно характеризующих большевиков, судя по всему, помимо авторской воли.

ну це атдєльная тєма :)))
И собственно вот она- http://www.neformat.com.ua/forum/literature/19793-suchukrlit-kak-proval.html

У Довженко, к примеру, можно найти немало эпизодов, очень точно характеризующих большевиков, судя по всему, помимо авторской воли.
Угу, є таке. Нещодавно була на одній лекції, якраз епізоди авторської волі Довженка розбирали))

Нещодавно була на одній лекції, якраз епізоди авторської волі Довженка розбирали))
Я вообще всё часто склоняюсь к мысли, которая может кому-то показаться нонсенсом- при анализе произведений собственно авторская трактовка, если таковая имеется, не должна иметь решающего значения.

хм, дійсно є...треба буде переглянути, і дописати якийсь в"їдливий комплімент сучукрліту, але мабуть пізніше
а на рахунок Сартра і політичних чи ще якихсь поглядів, то мені здається тут узагальнюється до будь-якого іншого автора і тих же поглядів (або ще письменники і релігія), такі речі чомусь часто обговорюють і розкручують всілякі дискусії і суперечності нікому непотрібні
література атдєльна, політика атдєльна (політику взагалі геть, вона вульгарна)
Сартра треба просто читати і захоплюватись
і в цій темі, як я розумію, зовсім не треба займатись докопуванням і викопуванням творів типу хотів, не хотів, мав на увазі, не мав, цим непотрібним абсурдним ділом займаються спеціально навчені люди -літературні критики і флажок їм в руки

і в цій темі, як я розумію, зовсім не треба займатись докопуванням і викопуванням творів типу хотів, не хотів, мав на увазі, не мав, цим непотрібним абсурдним ділом займаються спеціально навчені люди -літературні критики і флажок їм в руки
ну якшо тіки отримувати чистий joy від літератури. Але ж завжди є спокуса подискутувати!) Просто я особисто більше люблю Сартра за ідеї, філософські роздуми, а творчість - це похідне.

так, звичайно люди дуже люблять вставляти свої п"ять копійок, доводити свою правоту і т.п.(всякі соц мережі і форуми -чудовий приклад)
просто навіть з будь-якої точки зору, всі ідеї і філософські роздуми річ суто суб"єктивна, не кажучи вже про екзистенціалізм як спосіб життя, а творчість то ж не просто спосіб показати їх,
не думаю, що творчість похідна, вона невід"ємна
joy так само як і родздуми можна отримувати не лише від літератури, а й від куска паперу на бруківці,
а можна як підозрюю і сам сартр відчувати нудоту від цього ж...
все залежить лише від Вас і наскільки Ви в усьому цьому погрузли
я от творчість і інші ефемерні штуки сприймаю набагато буквальніше і реальніше, аніж дійсно "реальні" чашки з кавою, які тут зараз навколо мене стоять, ну то вже таке...

Один из самых любимых авторов, задумался, чтобы о нём написать, но, по счастью, вспомнил, что уже отписывался.

:rofl: :rofl: :rofl: :up:

Добавлено через 15 секунд
«Есть ли что-нибудь на свете мрачнее солнца?»

Есть ли что-нибудь на свете мрачнее солнца?
Хм... Это из "Мух" или "Тошноты"? Очень классная фраза.

а на рахунок Сартра і політичних чи ще якихсь поглядів, то мені здається тут узагальнюється до будь-якого іншого автора і тих же поглядів (або ще письменники і релігія), такі речі чомусь часто обговорюють і розкручують всілякі дискусії і суперечності нікому непотрібні
література атдєльна, політика атдєльна (політику взагалі геть, вона вульгарна)
Но просто ведь ты сама написала, что книги Сартра- это он сам, и тем спровоцировала дискуссию о жизни и творчестве)) Поскольку, насколько мне известно, Сартр в жизни отнюдь не соответствовал тем критериям, которые выставлял в своих произведениях- и в соответствии с которыми в жизни предъявлял претензии другим людям. Что, конечно же, ни в коем случае не делает его худшим писателем. К тому же, я вовсе не хотел сказать, будто то обстоятельство, будто из его текста следует не совсем то, что он, по-видимому, хотел сказать, каким-то образом порочит его мастерство и талант, как раз напротив. Если какие-то правдивые, выразительные вещи проскальзывают в произведениях помимо авторской воли, мне кажется, это лишнее доказательство одарённости художника.

Замечу также, что от политики Сартра отделить очень сложно, поскольку он сам очень политически заангажирован. Для него уж точно политика не была отдельной от литературы.

просто навіть з будь-якої точки зору, всі ідеї і філософські роздуми річ суто суб"єктивна, не кажучи вже про екзистенціалізм як спосіб життя, а творчість то ж не просто спосіб показати їх,
а шо ще? В літах Сартр не читав художньої літератури вже взагалі, бо вважав, що то надто не гідне часу заняття. Наразі читаю його "Що таке література", так шо згодом розкажу докладніше.

не думаю, що творчість похідна, вона невід"ємна
те, що творчість похідна, аж ніяк не протирічить тому, що вона невід"ємна

joy так само як і родздуми можна отримувати не лише від літератури, а й від куска паперу на бруківці,
а можна як підозрюю і сам сартр відчувати нудоту від цього ж...
все залежить лише від Вас і наскільки Ви в усьому цьому погрузли
ну от для яскравого прикладу взяти ту ж "нудоту": так от якщо нудоту розуміти не просто собі суб"єктивно щось намріявши, а власне крізь призму теорії, яку мав на увазі Сартр, то нудота - це не фізіологічна реакція, а стан перед прийняттям свого рішення і взяття абсолютної (як казав сам Сартр) відповідальності за нього.

Я "Тошноту" синхронно с папой читала (книга к туалете лежала, так вот и читали когда приспичит:), и на мое удивление восприняли мы ее совершенно по-разному. Мне очень понравилась книга, и я после нее еще в каком-то тумане была некоторое время (литературное послевкусие), а вот папа сказал,что хуйня из под коня. Что кстати очень не характерно для него.Обычно у нас наоборот.

Добавлено через 3 минуты
Кстати вот. Очень понравилась статья о Сартре и Бовуар. Весело, живенько, и к вопросу о моногамии тоже ФИЛОСОФ В БОВУАРЕ

З Сартра лише читав "Нудоту". Видалася мені досить-таки оригінальним та цікавим своєю філософією твором...

я тупой, не читал ваще)
вот сейчас у кореша взял "Слова", посмотрим что оно такое)

Назад
Зверху