Drop Sum

акустика, ембієнт, дроун, мінімалізм

Drop

ars longa, vita brevis
Ім'я
Тарас
Стать
чол
Вік
42
Адреса
Київ
Повідомлення
1 102

Репутація
2 126

Мої гурти
Drop Sum

Drop Sum

topicz.jpg

Drop Sum – музыка, которая давно искала слушателя. Пребывая в развоплощенном состоянии она созревала и готовилась, а после первых сотрясений атмосферы своими вибрациями, она начала эволюционировать и создавать свой мир. Удивительно, как один человек с одной акустической гитарой может создать музыку, настолько насыщенную и многоуровневую. В каждой капле отражается весь океан – в этой музыке отражается вся вселенная звуков.

Экспериментируя с различными гитарными строями, Тарас заставляет гитару звучать не просто необычно, а феноменально. Для него не составляет труда извлечь из гитары обертоны, характерные для ситара или варгана: весь секрет в медитавно-сосредоточенной игре и необычных строях, где используется система, близкая к восточной традиции. Тем не менее, восточного звучания ждать не стоит. Дополнительная глубина достигается засчет использования горлового пения (в треке Mrata и Umâ) на низких обертонах, в этом Тарасу помогает Александр – "сессионный" музыкант и друг исполнителя.

В (де-)композициях Drop Sum происходит синтез идей минималистов 60-х и современного интровертного музицирования, не ориентированного на "красивость" или "музыкальность". В некотором приближении это можно назвать эмбиентом или даже дроуном, также можно вспомнить и разных именитых гитарных экспериментаторов, но суть гораздо проще. Эта музыка не пытается быть внутри или вовне какого-то стиля, не звучит из какого-либо исторического культурного слоя, она просто есть, здесь и сейчас.

Дискографія:

732137276-1.jpg

Drop Sum "Khaeon" (2013)
Genre: drone
Quality: MP3 320 kbps 47 Mb 20 min

Tracklist:

1. Khaeon (20:24)

Послухати/Скачати (bandcamp)

2240018301-1.jpg

Drop Sum "Terminal" (2012)
Genre: ambient / drone / noise
Tracklist:

1. Terminal (20:06)
2. Terminal Activated (Creation VI version) (20:44)
3. Terminal Drifting (SiJ Version) (20:05)

Скачати / Послухати (bandcamp)
covergllh.jpg

Drop Sum "Missa Celeste" (2012)
Genre: ambient
Quality: MP3 320 kbps 47 Mb 21 min

Tracklist:

1. Missa Celeste (21:00)

Скачати (mediafire)
coverujq.jpg

Drop Sum "Janus" (2012)
Genre: drone / meditative
spectral music / musique concrète
Quality: MP3 320 kbps 93 Mb 40 min

Tracklist:

1. Janus (40:11)

Скачати (mediafire) / Послухати (divshare)
coveryme.jpg

Drop Sum "Khoros [EP]" (2012)
Genre: drone / meditative / acoustic / lo-fi
Quality: MP3 320 kbps 46 Mb 20 min

Tracklist:

1. Khoros (20:11)

Скачати (mediafire) / Послухати (divshare)
coverwa.jpg

Drop Sum "Mergo [EP]" (2012)
Genre: drone / ambient / meditative / acoustic / lo-fi
Quality: MP3 320 kbps 44 Mb 19 min

Tracklist:

1. Mergo (19:01)

Скачати (mediafire)

http://www.divshare.com/download/17660295-cd0
coverand.jpg

Drop Sum "Umâ [EP]" (2012)
Genre: drone / meditative / acoustic / lo-fi
Quality: MP3 320 kbps 48 Mb 21 min

Tracklist:

1. Umâ. (20:43)

Скачати (mediafire)

http://www.divshare.com/download/17351196-4fe
covertqr.png

Drop Sum "Mrata [EP]" (2012)
Genre: drone / ambient / acoustic / lo-fi
Quality: MP3 320 kbps 35 Mb 15 min

Tracklist:

1. Mrata. (14:41)

Скачати (mediafire)

http://www.divshare.com/download/17092118-0ae
coverml.jpg

Drop Sum "Droppings, Vol. 1" (2012)
Genre: acoustic / meditative / ambient / drone / lo-fi
Quality: MP3 320 kbps 135 Mb 65 min

Tracklist:

1. I. (10:06)
2. II. (10:49)
3. III. (10:47)
4. IV. (20:14)
5. V. (13:10)

Скачати (mediafire)

http://www.divshare.com/download/17025099-08b
----------------------------------------------

Дякую за увагу:up:

Опис
акустика, ембієнт, дроун, мінімалізм
Країна
Україна
Останнє редагування:
drop,
благодарю за оказанную честь в персональном представлении своего нового детища.
кроме того, благодарность за само содержимое: прекрасная работа, живая, глубокая, приятная, верная, терапевтическая.
широкой тебе аудитории, позитива и гармонии,развития успешной реализации своего таланта!
:congrat:

• Like
Реакції: Drop
да, це відкриття людини в собі вміння літаи, і бачити все. ЛІтати в інші світи, і розуміти гармонію сфер.
Обкладинка, я так розумію, це не коло- квадрат, а Сфера - Квадрат, і тут ми бачимо складну метафору, яку хотів пронести автор до нас - співвідношення кубів великих півосей орбіт, дорівнює співвідношенню квадратів періодів. :)
Це робота довершена, в усіх планах, в плані образності композиції, в плані звучання, ідеальна, просто відкривається Сракасрала, коли її чуєш :)

• Like
Music For Airport Borispіl :stupid::up:

• Like
Отличная работа. Каждый раз ждешь чего то, и получаешь от Дропа совершенно другой, но прекрасный трек. Обложка как всегда тоже ня :in_love:

• Like
Katod, :kiss:

радио Алла, мав би за честь! (тільки на той саме альбом, не будемо казати Кого, не схоже зовсім. Але от на інший Його альбом, не будемо казати Який, схоже наче ;)

хах, я кстати щас на Мессы Жосена Депре подсел) очень тематично подоспел твой трек) вечером послушаю)))

p.s.: мне, кстати, музыка Брайяна Ино никогда не нравилась так уж, чтоб очень)

если б Тарас еще пресс-релизы писал - цены б ему не было. Кто, например, из прослушавших релиз знает, на чем это все сыграно?

Да, пресс релизы, истории про каждый трек и альбом было бы круто. А то все клещами тянуть надо, а ведь интересно же.

см. предыдущую страницу - дроунинг снова сделан из пустоты, с помощью написанного самим Тарасом скрипта :wow::pray: Пусть сам рассказывает, мне ж надо знать о чем в ЖЖ писать!

Возьмите у Тараса кто нить интервью. Подробно помучайте вопросами что как и почему. Есть журналисты или блогеры кто интервью берет?

Почитав Вікіпедію що таке пресс-реліз і нічого не зрозумів:stupid: Зараз спробую просто своїми словами. З іншого боку, мені здається те, що я роблю, є страшно примітивним, тобто нехай воно нам "рокешнікам" видається екзотичним, але для інших (типу Ігора Ялівця)) це мабуть як хліб з маслом, а екзотичним є хіба що те, як через одне місце я все роблю, на знаючи елементарні примочки і редактори)) Але ок, спробую написати все як є)

не, дядька, как ты с технической стороны это делаешь - абсолютно все-равно!)) главное, чтобы результат был интересен! а вот о технологиях и идеях действительно интересно почитать) особенно про скрипты, так как я, например, в прошлом был завернут на макс мсп и подобной чепухе))))))

Добавлено через 33 минуты
послушал новое творение. звук интересный, но как по мне, немного затянуто и монотонно. мне было интересно минут 10-12, потом стал усердно вслушиваться, чтобы расслышать что-то новое в развитии композиции, но... ничего не было))) такая монотонность конечно иногда оправдана спецификой "изобретения звукоизвлечения", поэтому ждем таки рассказ)))
ну и еще вопрос - ты просто в линию это пишешь во встроенную звуковую компьютера или нет? как-то у меня плосковато и "тихо" звучит эта запись по сравнению с альбомами, находящимися рядом в айтюнсе о_0

• Like
yalivec, нічого цікавого, чесно, скоро допишу і викладу:) про скріпти - перебільшення, просто програмка на Дельфі, яка генерує презети для Аудішнівського фільтра, в якій ти можеш задавати його налаштування, структуру октави та набір гармонік.

Добавлено через 3 минуты
как-то у меня плосковато и "тихо" звучит

Я довго бився над цим і зупинився на тому, що голосно таке все одно краще не слухати, а от "плосковато".. Поясни, що робить звук плоским з технічної точки зору? Я серйозно, якщо що)

Добавлено через 1 минуту
что-то новое в развитии композиции

Це ж ембієнт, навіщо композиція? o_O )))

я очень люблю слушать эмбиент громко. в наушниках. лежа на полу. чтоб накрывало потолком от звука))) и вот есть разный эмбиент. тот же Тим Хеккер или Орб, к примеру, где как раз композиция очень явная, и, допустим, Маерор Три, где может по 20 минут почти ничего не шевелиться. но дело в том, что во втором случае эффект достигается не столько сложной структурой, сколько плотностью звука, в нем захлебываешься... вот "плоско" в данном случае я имел в виду, что не слышно именно этого "обволакивания", вязкости, как-будто каких-то частот не хватает. а это для такого эмбиента важно. но! может быть менее важным для экспериментальной музыки, для программирования и т.д., где слушаешь композицию, неожиданные ходы и т.п.
поэтому после прослушивания у меня ассоциации были ближе к чему-то из лейблов Staatplaat или Mego, но вовсе не с Ино))
...да. но это все очень субъективно же ж! может я просто не услышал) хотя вот сегодня есть время и специально настроился и послушал, так сказать, осознанно))

p.s. я, кстати, очень люблю аудишн до сих пор и использую его в работе на равне с лоджиком и т.д.))))

• Like
Каждый раз у Тараса что-то новенькое!

С Ино и эмбиентом вообще сравнивать тут можно постольку-поскольку, потому как эта музыка гораздо ближе к академическому минимализму и даже симфонической. Звучит не плоско, а скорее прозрачно, вообще очень космический вышел трек.

После 8 или 10 прослушиваний (сбился со счета уже) написалось вот немного текста.

• Like
Тим, ну блин, ну не похоже на орган же совершенно)) Орган совсем не так звучит ни по характеру, ни по физике - говорю тебе как обладатель двух - от Nord и от Vermona. Вот про минимализм ты в точку сказал, у меня это крутилось в голове, но провтыкал написать. Я когда слушал, был четко уверен, что тут программинг (читать: эксперимент), вот поэтому не эмбиент и не "симфоника". Хз, имхо, конечно же, но мне вот не хватает тут как раз этого "космоса")

з. ы. вот рецухи мне твои всегда очень нравились - приятно читать!

Тим, ну блин, ну не похоже на орган же совершенно)) Орган совсем не так звучит ни по характеру, ни по физике

я же написал, как будто из далекого космоса!))) конечно же орган не так звучит, знаю как некогда постоянный посетитель зала органной и камерной музыки на красноармейской) Но определенные "органные" призвуки присутствуют, даже не знаю в чем это конкретно выражается.

А космос он всегда разный, у японских шумовиков тоже космос, но там взрывы сверхновых, а здесь разреженная межзвездная среда :lol: Хотя скорее даже не само звучание космоса, а саундтрек к чему-то космическому, типа как если бы сняли фильм по Кларку или Азимову

Хотя скорее даже не само звучание космоса, а саундтрек к чему-то космическому, типа как если бы сняли фильм по Кларку или Азимову

Да, трудно лучше сказать. Такие же ассоциации. особенно когда трек на репите прогоняешь по несколько раз.
Вобще все вещи Дропа хорошо на репите слушать. :clever:

• Like
я понял в чем дело! я просто не люблю ни Азимова, ни Кларка) так что, видимо, просто не моя атмосфера и не мой саунд))) но все эти разговоры о минимализме и космических одиссеях, мне напомнили очень мною любимый широко известный в узких кругах итальянский проект Comet III. вот не смотря на похожую эстетику в звуке, от их вещей я без ума) в порядке оффтопа, рекомендую)))

• Like
Вобще все вещи Дропа хорошо на репите слушать. :clever:

кстати эта вещь именно для рипита и была задумана. Тарас еще обещал выложить подробное описание происходящего, но насколько я понял там шесть слоев, разведенных по фазе, из-за чего они "плавают" друг относительно друга. А вот сходятся они вместе ровно через 21 минуту от начальной точки :oh-yeah: так что это одна длинная петля звука.

не люблю ни Азимова, ни Кларка)

Я как бы тоже больше люблю Филипа Дика или Воннегута с Бестером, но недавно прочитанное "Свидание с Рамой" Кларка вызвало примерно такую реакцию :pray::pray::pray: Вот его бы экранизировать с музыкой Дропа и всяких минималистов вообще.

очень мною любимый широко известный в узких кругах итальянский проект Comet III

О да, еще та музыка для ценителей. Не вижу похожести в звуке, хотя давненько не вспоминал о них, спасибо что напомнил) я такое причисляю к проектам типа Volcano the bear или kaboom karavan

• Like
Звук і тиша

Якщо відкинути такі базові категорії музики, як ритм, метр, темп, гармонія та мелодія, ми лишаємось на одинці зі звуком. Що таке звук? На це питання легко відповісти з фізичної точки зору. Можна сказати, що звук - це сукупність механічних (акустичних) коливань певної частоти та інтенсивності. Проте, засліплені багатством тембрових, амплітудних та інших характестик звуку, ми можемо часто не звертати увагу на те, з чого ж саме народжується звук. Так, з одного боку, звук народжується з тиші, та що таке тиша? З фізичної точки зору? Так, тиша - це відсутність звуку, але зупинимось на мить. Приміром, кожен з нас, хто коли-небудь записував будь-які звуки чи слухав їх в навушниках, знає, що неодмінним супутником звуку є не тиша, а шум, до якого ми ще повернемося нижче. Як же "почути" тишу та й чи можна її почути? Гарне питання. Всі знають, що тишу "придумав" (і навіть назвав її 4'33") Джон Кейдж, проте можливо варто нагадати історію відвідування Кейджем т.з. "безехової камери" до того. Фактично, це камера, в якій будь-який звук поглинається стінками, тому без наявності джерел звуку, направлених безпосередньо на слухача, в ній можна "по ідеї" досягти повної тиші. Та виявилося, що це в дійсності неможливо. У безеховій камері Кейдж відмітив два постійні звуки: високий (центральна нервова система) та низький (система кровообігу). По тому він сказав: "Поки я не помру, будуть існувати звуки. І після моєї смерті вони будуть продовжуватись. Можна не хвилюватися за майбутнє музики". Між іншим, чи не варто пригадати квантово-механічний принцип, який каже, що ми не можемо розділити реальність на суб"єкт та об"єкт - тобто на того, хто слухає, і те, що він чує?

Шум

Тепер, повертаючись до тиші, якої насправді не існує, чи не можна сказати, що необхідним фундаментом звукового виміру є шум, подібно до того, як фізичний вакуум є середовищем, в якому існуємо ми та вся матерія. Вакуум, який не є відсутністю частинок, а навпаки, постійно змінюється, "кипить", енергія якого нескінченна, як кажуть деякі вчені. Тобто можна уявити собі звуки як хвилі на поверхні величезного океану шуму, шуму, в якому закладені всі звуки, всі частоти, весь вимір музики. Музика? Музика, особливо західна до виникнення електроніки, що має в своїй основі певну систему звуків, впорядкованих певних чином. Наразі, найбільш відомою такою системою є звукоряд, що складається з 12 т.з. тонів, 7 з яких мають власні назви нот. Цікаво, що коли ми кажемо про ці 12 тонів, то рідко згадуємо про їх октавний принцип організації. Тобто не дивлячись на те, що звичайний звукоряд містить 12 тонів, реальних звуків виходить більше (у інтервалі від 20 до 20000 Гц може бути до 120+ фактичних звуків) і всі вони звичайно різні на слух. Ми вже торкалися теми натуральних та рівномірно темперованих стоїв на форумі, які визначають висоти (частоти) окремих тонів звукоряду. Можна згадати лише, що натуральний стрій виник швидше за все емпірично, при цьому він слідує фізичному принципу утворення звуків(частот, гармонік, обертонів) в осцилюючій системі, в той час як добре відомий нам рівномірно темперований стрій є математичною апроксимацією, компромісом між зручністю та точністю.

Частоти

Наступне, якщо поглянути на спектр будь-якого реального звуку, можна помітити насправді надзвичайну річ: окрім основної частоти (скажімо, ля 440 Гц) ми маємо море додаткових частот, т.з. гармонік, які подвоюють, потроюють і т.д. основний тон. Схоже, що цей принцип спостерігається всюди, не лише в музичних інструментах (так, на Janus у спектрі звуку можна помітити три гармоніки цвіркунів на ~4, 8, 12 КГц). У музиці відносна інтенсивність гармонік визначає "тембр", те, що дозволяє нам відрізнити, наприклад, звучання гітари від скрипки. До речі, як виглядає частотний спектр звуку інструменту? Це набір піків в місцях гармонік на фоні неперервної кривої шуму. Нахил цієї кривої визначає характер шуму. Таким чином, розрізняють, наприклад, білий шум (крива горизонтальна, сумарна гучність однакова в кожному інтервалі частот) та рожевий (гучність залежить від частоти як 1/x). Про білий шум ми чуємо частіше, хоча в природі схоже частіше зустрічається рожевий, крім того він по суб"єктивним відчуттям здається "приємнішим". Рожевий шум також утворюється в електричних приладах, його можна отримати, записавши, наприклад, шум водоспаду.

Проблема штучного та природного

...Що як, маючи спектр тиші, тобто шуму, штучно підняти у ньому "хвилі", зокрема, гармоніки подібно до тих, що утворюються у звичайних інструментах? Чи буде звук штучним, чи буде він природним? Багато хто з нас відразу скаже, що звичайно ж він буде "штучним", але наскільки це вірно? Взагалі, як можна відрізнити штучне коливання від реального? Так перша відмінність у тому, що будь-яке механічне коливання в природі (наприклад, коливання струни) є затухаючим, тобто вимагає додаткових зусиль зовні для його підтримання, притоку енергії. Але! Чому б не згадати про величезний океан шуму, який за допомогою нескладних наявних програмних фільтрів ми можемо використати! (притік енергії в даному випадку відбувається через зовнішнє живлення електричної системи). А щодо "природності" звуку: ідеальний "штучний" звук дає хвиля заданої частоти, яку можна згенерувати програмно чи з використанням певного приладу. Коли ж ми беремо шум за основу.. До речі, а чи можемо ми відрізнити природний шум від неприродного? Це питання швидко відсилає нас до проблеми генерації штучних чисел. Насправді, на рівні нашого сприйняття відрізнити штучний шум від природного так само не просто, як відрізнити квадрат з точками, координати яких згенеровані комп"ютерним генераторами випадкових чисел, від квадрату з координатами точок взятими з певного природного джерела шуму. Варто спробувати? А якщо ще відразу задати певну картину (наприклад, лице), яку б утворювали наші випадкові точки? Отже, якщо ми погоджуємося з тим, що не можемо відрізнити штучний шум від природного у обраному контексті, лишається тільки вирішіти проблему функцій, які описують піки (гармоніки). Здається, вони не є такими вже й складними і можуть непогано описуватися певною функцією розподілу типу гаусіани, яка зустрічається в природі дуже часто.

"Missa Celeste"

Музика, народжена з музичного вакууму - чистого шуму. 6 чистих (без гармонік) консонансних натуральних інтервалів. 10 октав. Кожному інтервалу відповідає своє "дихання", що додає людського виміру до звуку. Відповідно, найбільш дисонансний інтервал (приблизно відповідає малій септимі) робить приблизно 6 "подихів" на хвилину, в той час як основний тон робить 3. Ці числа відповідають дуже глибокому диханню йогів чи людей, які займаються медитацією. Дихання, та особливо різні темпи, вибрані для кожного музичного інтервалу, дозволили також "розділити" утворений "секстракорд" на складові, що на протязі треку утворюють постійно різні комбінації (насправді, перша і друга половина майже однакові). Сходяться всі дихання раз на 21 хвилину, що й визначило тривалість треку. Назву можна розуміти по різному: буквально - "небесна меса", якщо піти в етимологію - "місія Селесте" чи "небесне звільнення". Крім того, celeste - є частиною органу, паралелі з яким можна почути у загальному звучанні треку.

Не вижу похожести в звуке
не, я имел в виду не звук, а эстетику. космичность и недвижимость, глюк и отрешенность, которую, кстати, тоже на повторе люблю слушать. но там все-таки есть "композиция", если это можно так назвать. а слушать на повторе трек длиною в 20 минут, где ничего не происходит - это мазохизм, мне кажется)) вот хочется мне в Missa Celeste еще один какой-то слой, который то всплывал бы, то терялся где-то, какой-нибудь а-ля муговский ринг модулейшн, вот было бы за что зацепиться!

...да, ну ладно еще Кабум Караван (:in_love:), но Volcano the bear там при чем? :wow:

p.s. Воннегут one love forever)))) :in_love:

Drop, дядя, когда будешь выпускть альбом, ОБЯЗАТЕЛЬНО делайте буклет с такими "мыслетекстами"! это прекрасно! :applouse: (только чтоб кто-то вычитал и грамматические ошибки поисправлял :stupid:))))

Drop, дядя, когда будешь выпускть альбом, ОБЯЗАТЕЛЬНО делайте буклет с такими "мыслетекстами"! это прекрасно! :applouse: (только чтоб кто-то вычитал и грамматические ошибки поисправлял :stupid:))))

+10000000000.

Звук і тиша

Якщо відкинути такі базові категорії музики, як ритм, метр, темп, гармонія та мелодія, ми лишаємось на одинці зі звуком. Що таке звук? На це питання легко відповісти з фізичної точки зору. Можна сказати, що звук - це сукупність механічних (акустичних) коливань певної частоти та інтенсивності. Проте, засліплені багатством тембрових, амплітудних та інших характестик звуку, ми можемо часто не звертати увагу на те, з чого ж саме народжується звук. Так, з одного боку, звук народжується з тиші, та що таке тиша? З фізичної точки зору? Так, тиша - це відсутність звуку, але зупинимось на мить. Приміром, кожен з нас, хто коли-небудь записував будь-які звуки чи слухав їх в навушниках, знає, що неодмінним супутником звуку є не тиша, а шум, до якого ми ще повернемося нижче. Як же "почути" тишу та й чи можна її почути? Гарне питання. Всі знають, що тишу "придумав" (і навіть назвав її 4'33") Джон Кейдж, проте можливо варто нагадати історію відвідування Кейджем т.з. "безехової камери" до того. Фактично, це камера, в якій будь-який звук поглинається стінками, тому без наявності джерел звуку, направлених безпосередньо на слухача, в ній можна "по ідеї" досягти повної тиші. Та виявилося, що це в дійсності неможливо. У безеховій камері Кейдж відмітив два постійні звуки: високий (центральна нервова система) та низький (система кровообігу). По тому він сказав: "Поки я не помру, будуть існувати звуки. І після моєї смерті вони будуть продовжуватись. Можна не хвилюватися за майбутнє музики". Між іншим, чи не варто пригадати квантово-механічний принцип, який каже, що ми не можемо розділити реальність на суб"єкт та об"єкт - тобто на того, хто слухає, і те, що він чує?

Шум

Тепер, повертаючись до тиші, якої насправді не існує, чи не можна сказати, що необхідним фундаментом звукового виміру є шум, подібно до того, як фізичний вакуум є середовищем, в якому існуємо ми та вся матерія. Вакуум, який не є відсутністю частинок, а навпаки, постійно змінюється, "кипить", енергія якого нескінченна, як кажуть деякі вчені. Тобто можна уявити собі звуки як хвилі на поверхні величезного океану шуму, шуму, в якому закладені всі звуки, всі частоти, весь вимір музики. Музика? Музика, особливо західна до виникнення електроніки, що має в своїй основі певну систему звуків, впорядкованих певних чином. Наразі, найбільш відомою такою системою є звукоряд, що складається з 12 т.з. тонів, 7 з яких мають власні назви нот. Цікаво, що коли ми кажемо про ці 12 тонів, то рідко згадуємо про їх октавний принцип організації. Тобто не дивлячись на те, що звичайний звукоряд містить 12 тонів, реальних звуків виходить більше (у інтервалі від 20 до 20000 Гц може бути до 120+ фактичних звуків) і всі вони звичайно різні на слух. Ми вже торкалися теми натуральних та рівномірно темперованих стоїв на форумі, які визначають висоти (частоти) окремих тонів звукоряду. Можна згадати лише, що натуральний стрій виник швидше за все емпірично, при цьому він слідує фізичному принципу утворення звуків(частот, гармонік, обертонів) в осцилюючій системі, в той час як добре відомий нам рівномірно темперований стрій є математичною апроксимацією, компромісом між зручністю та точністю.

Частоти

Наступне, якщо поглянути на спектр будь-якого реального звуку, можна помітити насправді надзвичайну річ: окрім основної частоти (скажімо, ля 440 Гц) ми маємо море додаткових частот, т.з. гармонік, які подвоюють, потроюють і т.д. основний тон. Схоже, що цей принцип спостерігається всюди, не лише в музичних інструментах (так, на Janus у спектрі звуку можна помітити три гармоніки цвіркунів на ~4, 8, 12 КГц). У музиці відносна інтенсивність гармонік визначає "тембр", те, що дозволяє нам відрізнити, наприклад, звучання гітари від скрипки. До речі, як виглядає частотний спектр звуку інструменту? Це набір піків в місцях гармонік на фоні неперервної кривої шуму. Нахил цієї кривої визначає характер шуму. Таким чином, розрізняють, наприклад, білий шум (крива горизонтальна, сумарна гучність однакова в кожному інтервалі частот) та рожевий (гучність залежить від частоти як 1/x). Про білий шум ми чуємо частіше, хоча в природі схоже частіше зустрічається рожевий, крім того він по суб"єктивним відчуттям здається "приємнішим". Рожевий шум також утворюється в електричних приладах, його можна отримати, записавши, наприклад, шум водоспаду.

Проблема штучного та природного

...Що як, маючи спектр тиші, тобто шуму, штучно підняти у ньому "хвилі", зокрема, гармоніки подібно до тих, що утворюються у звичайних інструментах? Чи буде звук штучним, чи буде він природним? Багато хто з нас відразу скаже, що звичайно ж він буде "штучним", але наскільки це вірно? Взагалі, як можна відрізнити штучне коливання від реального? Так перша відмінність у тому, що будь-яке механічне коливання в природі (наприклад, коливання струни) є затухаючим, тобто вимагає додаткових зусиль зовні для його підтримання, притоку енергії. Але! Чому б не згадати про величезний океан шуму, який за допомогою нескладних наявних програмних фільтрів ми можемо використати! (притік енергії в даному випадку відбувається через зовнішнє живлення електричної системи). А щодо "природності" звуку: ідеальний "штучний" звук дає хвиля заданої частоти, яку можна згенерувати програмно чи з використанням певного приладу. Коли ж ми беремо шум за основу.. До речі, а чи можемо ми відрізнити природний шум від неприродного? Це питання швидко відсилає нас до проблеми генерації штучних чисел. Насправді, на рівні нашого сприйняття відрізнити штучний шум від природного так само не просто, як відрізнити квадрат з точками, координати яких згенеровані комп"ютерним генераторами випадкових чисел, від квадрату з координатами точок взятими з певного природного джерела шуму. Варто спробувати? А якщо ще відразу задати певну картину (наприклад, лице), яку б утворювали наші випадкові точки? Отже, якщо ми погоджуємося з тим, що не можемо відрізнити штучний шум від природного у обраному контексті, лишається тільки вирішіти проблему функцій, які описують піки (гармоніки). Здається, вони не є такими вже й складними і можуть непогано описуватися певною функцією розподілу типу гаусіани, яка зустрічається в природі дуже часто.

"Missa Celeste"

Музика, народжена з музичного вакууму - чистого шуму. 6 чистих (без гармонік) консонансних натуральних інтервалів. 10 октав. Кожному інтервалу відповідає своє "дихання", що додає людського виміру до звуку. Відповідно, найбільш дисонансний інтервал (приблизно відповідає малій септимі) робить приблизно 6 "подихів" на хвилину, в той час як основний тон робить 3. Ці числа відповідають дуже глибокому диханню йогів чи людей, які займаються медитацією. Дихання, та особливо різні темпи, вибрані для кожного музичного інтервалу, дозволили також "розділити" утворений "секстракорд" на складові, що на протязі треку утворюють постійно різні комбінації (насправді, перша і друга половина майже однакові). Сходяться всі дихання раз на 21 хвилину, що й визначило тривалість треку. Назву можна розуміти по різному: буквально - "небесна меса", якщо піти в етимологію - "місія Селесте" чи "небесне звільнення". Крім того, celeste - є частиною органу, паралелі з яким можна почути у загальному звучанні треку.
Ці числа відповідають дуже глибокому диханню йогів чи людей, які займаються медитацією
а також низькі частот дихання бувають в велоквакерів :)

круто, чазитався, і заслухався
остання композиція ідеальна музика для медитації, тут можна слідкувати за диханням вибраної частоти, і дихати в такт
це музичне просвітлення

• Like
Оформление бомба, молодец! :in_love:

• Like
Долговременно и тщательно ознакомливался с вашими творениями. Мой топ - роскошный Khoros > уютный Janus > какие-то антично-пифагорейсткие Droppings IV и V > акусматический "слизень" Mergo
Остальные композиции видятся либо размазанными, либо наработками чего-то большего (пробование ногой ещё не шаг, но уже информация). Особо: после первого же прослушивания поразил Khoros: вершина, как я считаю, ваших гитарных экспериментов, в которой этот ваш дистиллируемый обертоновый призвук струн (призрак?) наконец полностью оживает, отрывается от воли музыканта и физики инструмента. Складывается ощущение, что этот звук рождается и звучит сам по себе, как некий организм. Никогда такого не встречал я при прослушивании даже самых полевых, стохастических и импровизационных записей! И сколькими же эмоциями наполнен этот "чистый" самосуществующий "подзвук"!
Спасибо, Drop, за настоящий поиск и творчество.

2240018301-1.jpg

Drop Sum "Terminal" (2012)
Genre: ambient / drone / noise
Tracklist:

1. Terminal (20:06)
2. Terminal Activated (Creation VI version) (20:44)
3. Terminal Drifting (SiJ Version) (20:05)

Скачати / Послухати (bandcamp)

Останнє редагування:
прослухав на роботі, не так вдумливо, і з бандкампа
робоча атмосфера не дала понуритись повністю в атмосферу
але відчувається космічна потужність теми, спокій чертування на орбітальній станції

Назад
Зверху